Διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο Κομποτάδων

Εκτυπώσιμη μορφή

Το Δημοτικό Σχολείο κτίστηκε το 1903 από τον Εθνικό ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και λειτούργησε ως μονοθέσιο. Ο Δήμος, στην αρχή της λειτουργίας του σχολείου, είχε αναλάβει να παρέχει πόρους για τη συντήρησή του. Η παροχή γνώσεων στους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κομποτάδων  - ανάγνωση, γραφή και αριθμητική - γινόταν από τον εκάστοτε Ιερέα.

Επειδή κατά την ίδρυση του Δημοτικού σχολείου και αργότερα, υπήρχε μεγάλος αριθμός μαθητών και δεν επαρκούσε η μοναδική αίθουσα του σχολείου, ιδρύθηκε χωριστά τμήμα θηλέων, που λειτούργησε αρχικά στην οικία  Τόλια.

Διατηρητέο Σχολείο Κομποτάδων

Το έτος 1923  και επί  προεδρίας του Αθανασίου Κ. Τζιβελέκη, μετά από έρανο των κατοίκων, ενισχύθηκε το σχολείο και άρχισε πλέον να λειτουργεί ως διθέσιο.

Η λειτουργία του σχολείου συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 1975. Το σχολείο βρισκόταν ανάμεσα σε δυο χείμαρρους και με τις αλλεπάλληλες πλημμύρες άρχισε να παρουσιάζει ρωγμές με άμεσο κίνδυνο να καταρρεύσει. Για το λόγο αυτό κτίστηκε νέο σχολείο ανατολικά του χωριού και άρχισε να λειτουργεί τρία χρόνια αργότερα.

Διατηρητέο Σχολείο Κομποτάδων
Δείτε το σημείο στο χάρτη