Η Λατρεία

Εκτυπώσιμη μορφή

Οι θεοί που λατρεύτηκαν στη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή ήταν πολλοί. Και πρώτα απ' όλους ο Ζευς, ο "πατήρ ανδρών τε θεών τε", κατά τον 'Ομηρο. 'Ητανε ο θεός - προστάτης της φυλής των Αχαιών. Στην περιοχή μας ονομαζόταν Πελασγικός ή Δωδωναίος. Σε τούτον το γενάρχη προσεύχεται ο Αχιλλέας, όταν λέει: 

"Ζευ, άναξ, Δωδωναίε, Πελεσγικέ, τήλόθι ναίων, Δωδώνης μεδέων δυσχειμέρου" (Ιλιάδα, Β', στ. 233)

Μας είναι ιστορικά γνωστό, πως στην αρχαία Ανθήλη, κωμόπολη κοντά στα Θερμοπύλια, υπήρχε Ναός προς τιμή της θεάς Δήμητρας. Επίσης, στη διάρκεια των Αμφικτυονιών, που γίνονταν εδώ και μάλιστα δύο φορές το χρόνο, όλοι οι περίοικοι του Μαλιακού Κόλπου στέλνανε αντιπροσώπους, που προσέφεραν πανηγυρικές θυσίες σε τούτη τη θεά. Σε ανασκαφή που έγινε στα 1876, βρέθηκαν τρία αγάλματα και το ένα από αυτά παρίστανε τη Δήμητρα.

Στα 1888 βρέθηκε στη Λαμία άγαλμα της θεάς Αθηνάς και ήταν έργο του σπουδαίου γλύπτη Πραξιτέλη.

Ο Ποσειδώνας, επίσης, λατρευόταν στη Λαμία. Τούτη η λατρεία μαρτυρείται από το Ναό, που βρέθηκε κοντά στο χωριό Λυγαριά, που ήταν αφιερωμένος στο όνομά του, καθώς επίσης και απ' το ότι στη μυθολογία αναφέρεται, πως η πόλη χτίστηκε από τη Λαμία, κόρη του Ολύμπιου θεού, γι' αυτό και η ιδιαίτερη λατρεία στον πατέρα της.

Άλλες θεότητες, που λατρεύτηκαν στη Λαμία, ήταν ο Διόνυσος - βρέθηκε Ναός του - και η Αφροδίτη, της οποίας βρέθηκαν δύο αγάλματα στις ανασκαφές του 1876, τα οποία χρονολογούνται απ' την 3η π.Χ. εκατονταετηρίδα.