Νεοκλασσικά Διατηρητέα Κτίρια

Εκτυπώσιμη μορφή

Κτίριο Πλατή

Το 1988 κηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Βρίσκεται στις οδούς Αχιλλέως και Δυοβουνιώτη. Πρόκειται για διώροφο, πέτρινο κτίριο, το οποίο κτίστηκε το 1860 προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία. Κάποτε εδώ ήταν η οικία του Αλέκου Χατζίσκου, απογόνου μιας οικογένειας αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Την οικία αγόρασε κατόπιν η οικογένεια του δημάρχου και βουλευτή Γεωργίου Πλατή. Σήμερα, στους χώρους της στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, το οποίο λειτουργεί από το 1938.

 Κτήριο Πλατή

Δικαστικό Μέγαρο

Το Κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου βρίσκεται στην οδό Καποδιστρίου 10. Το 1980 κηρύχθηκε ως διατηρητέο κτίριο. Ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα νεοκλασικά οικοδομήματα του 20ού αιώνα στην πόλη της Λαμίας.

Το κτίριο κτίσθηκε με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, με προορισμό να χρησιμοποιηθεί εξαρχής ως δικαστήριο.

 Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας

Κτίριο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εντοπίζεται στην Πλατεία Ελευθερίας, στην οδό Υψηλάντη 1. Αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοσίου. Κηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο το 1991 από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο οίκημα αυτό βρισκόταν το αρχηγείο των κατακτητών, ενώ προηγουμένως αποτελούσε κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Μετά το 1944, χρονιά κατά την οποία η πόλη αποδεσμεύτηκε από το ζυγό των Γερμανών, στεγάστηκε ο ΕΛΑΣ και το 1946 φιλοξενήθηκαν τα γραφεία της Στρατιωτικής Διοίκησης Λαμίας. Το 1950 η Τράπεζα το πούλησε στο Δημόσιο και σήμερα λειτουργεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Αρχοντικό Χατζηχρήστου

Βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας στη γωνία με την οδό Σκληβανιώτου. Κηρύχθηκε ως διατηρητέο το 2003 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, επειδή υπήρξε η κατοικία της οικογένειας Χατζηχρήστου, αρκετά μέλη της οποίας συνδέθηκαν άμεσα με την Επανάσταση του 1821. Το Αρχοντικό του Χατζηχρήστου κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Σήμερα, στο ισόγειο του κτιρίου αυτού στεγάζεται καφενείο, το οποίο λειτουργεί από το 1870.

 Αρχοντικό Χατζηχρήστου

Κτίριο Κατσούδα

Βρίσκεται στην οδό Κοντοπούλου και Ευαγγελιστρίας 1. Αποτελεί ιδιοκτησία του Παντελή Κατσούδα και κηρύχθηκε το 1986 ως διατηρητέο κτίριο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Κτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία.

 Κτήριο Κατσούδα

Οικία Μίχου

Το κτίριο στις οδούς Μακροπούλου και Αινιάνων αποτελεί ιδιοκτησία της Αθανασίας Μίχου. Κηρύχθηκε διατηρητέο το 1987 από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Κτίστηκε με προορισμό να χρησιμοποιηθεί ως οικία, ενώ σήμερα λειτουργεί ως Φροντιστήριο.

 Οικία Μίχου
Πέτρινο Γυμνάσιο

Θεμελιώθηκε από τον Όθωνα και την Αμαλία και υπήρξε το πρώτο Γυμνάσιο της Λαμίας. Χρονικά τοποθετείται στο πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα. Βρίσκεται στις οδούς Υψηλάντου και Τσιριμώκου και αποτελεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Στη θέση αυτή σήμερα στεγάζεται το 6ο Γυμνάσιο Λαμίας. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 Πέτρινο Γυμνάσιο

Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος

Το 1985 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το κτίριο αυτό ανήκε κάποτε στον αγωνιστή του 1821 Δυοβουνιώτη. Βρίσκεται στην πλατεία Διάκου, στην οδό Δυοβουνιώτη και είναι ιδιοκτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία στεγάζεται στο κτίριο αυτό.

 Κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος

Οικία Ελασσόνα

Η οικία αυτή χτίστηκε το 1912. Εντοπίζεται στην πλατεία Διάκου, στην οδό Καραγιαννοπούλου και αποτελεί ιδιοκτησία των κληρονόμων του Δημητρίου Ελασσόνα. Κηρύχθηκε ως διατηρητέο κτίριο το 1980.

 Οικία Ελασσόνα
Οικία Βακαλόπουλου

Το νεοκλασικό αυτό κτίσμα βρίσκεται στις οδούς Σατωβριάνδου και Πατρόκλου 14. Το οικοδόμημα αυτό διασώζει επιγραφή με την ημερομηνία κατασκευής του το 1865. Πρόκειται για διώροφο νεοκλασικό οικοδόμημα, που κατασκευάστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία. Κρίθηκε διατηρητέο από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

 Οικία Βακαλόπουλου

Οικία Ξηρού

Το νεοκλασικό αυτό κτίριο βρίσκεται στις οδούς Σατωβριάνδου και Πατρόκλου 15. Κτίστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία. Σήμερα στους χώρους του στεγάζεται κατάστημα ρούχων. Κρίθηκε διατηρητέο από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

 Οικία Ξηρού
Νεοκλασικές οικίες της οδού Ρήγα Φεραίου

Η οδός Ρήγα Φεραίου είναι πλακοστρωμένη και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Λαμίας. Κατά μήκος και των δύο πλευρών της Ρήγα Φεραίου συναντάμε αρκετές νεοκλασικές οικίες, οι οποίες είναι κηρυγμένες ως διατηρητέες και κοσμούν το κέντρο της πόλης.

 Oδός Ρήγα Φεραίου
Νεοκλασικά οικοδομήματα της Πλατείας Πάρκου

Αξιόλογα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια στέκουν αναλλοίωτα στο χρόνο στην Πλατεία Πάρκου. Στην οδό Καραγιαννοπούλου βρίσκονται το κτίριο Τομαρά – Ταξιαρχόπουλου – Αθανασίου και το κτίριο Αθανασίου, το οποίο στεγάζει Ιδιωτική Τράπεζα, ενώ στην οδό Καποδιστρίου εντοπίζεται το κτίριο Καρανάσιου.

 Πλατεία Πάρκου

 

 

Δείτε το σημείο στο χάρτη