Ξεκινώντας την κομποστοποίηση στο σπίτι

Εκτυπώσιμη μορφή

Γενικά όλα τα οργανικά υλικά μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία κομποστοποίησης, αρκεί να πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις που αφορούν το μέγεθος τους καθώς και το ποσοστό συμμετοχής τους στο συνολικό κλάσμα. Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό που δεν είναι άλλος από τη μετατροπή του κατά τα άλλα ανομοιογενούς όγκου οργανικών υπολειμμάτων σε χωνεμένη κομπόστα, έτοιμη προς χρήση στη γεωργία, στην κηποτεχνία, αλλά και στις γλάστρες ή τον κήπο του κάθε νοικοκυριού.

  1. Ο κάδος να τοποθετείται, εάν είναι δυνατόν, σε μέρος που έχει ήλιο τον χειμώνα και σκιά το καλοκαίρι και μόνο πάνω σε επίπεδο χώμα, όχι σε μπετόν, άσφαλτο ή πέτρα.
  2. Το χώμα πριν την αρχική τοποθέτηση, πρέπει να σκαφτεί λίγο με τσάπα και να βραχεί  για να μαλακώσει ώστε ο κάδος να μπορεί να εφαρμόσει καλά στο έδαφος.
  3. Η βάση του κάδου να τοποθετείται πάνω στο χώμα και πάνω της να εφαρμόζεται ο κύλινδρος του κάδου. Προσθέστε μέσα στον κάδο χώμα πάχους πέντε περίπου πόντων ώστε να καλυφθεί όλη η βάση.
  4. Για το πρώτο γέμισμα πάρετε 2-3 κουβάδες σάπια φύλλα, κιτρινισμένο γκαζόν ή και χόρτα ( το γκαζόν και τα αγριόχορτα ποτέ να μην μπαίνουν στον κάδο φρεσκοκομμένα).
  5. Μετά αρχίστε να βάζετε στον κάδο όλα τα ζωντανά / οργανικά  φυτικά απορρίμματα της κουζίνας του σπιτιού και του κήπου. Μην γεμίζετε το κάδο με την πρώτη φορά αλλά να βάλετε τα υλικά λίγα-λίγα κάθε μέρα μαζί με φύλλα δένδρων κλαδιά και χορτάρι. ΟΧΙ από ένα είδος ή πολλά αμέσως.

Τι μπορείτε να κομποστοποιήσετε;

Για τη διευκόλυνση των χρηστών κάδων κομποστοποίησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εξής κατηγοριοποίηση των οργανικών  υπολειμμάτων.

Υλικά που μπορούν να δεχτούν οι κάδοι κομποστοποίησης:

  1. Φρούτα και λαχανικά
  2. Απορρίμματα κουζίνας
  3. Αλεύρι , ρύζι
  4. Δημητριακά, ψωμί
  5. Υπολείμματα καφέ (ελληνικός, φίλτρου, εσπρέσο)
  6. Υπολείμματα παρασκευής αφεψημάτων και τα έτοιμα φακελάκια μιας χρήσης.
  7. Φίλτρα καφετιέρας
  8. Υπολείμματα κηποτεχνίας (απανθισμένα άνθη, φρεσκοπεσμένα φύλλα, κομμένα γκαζόν κ.α.)
  9. Κοπριά φυτοφάγων ζώων
  10. Καφέ υπολείμματα (πηγή Άνθρακα)
  11. Υπολείμματα κηποτεχνίας όπως ξερά φύλλα, ξερά κλαδιά ή αυτά που προκύπτουν από το κλάδεμα.
  12. Άχυρο
  13. Υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου (πριονίδι και ροκανίδι)
  14. Χαρτί (αυγοθήκες, ρολό χαρτιού κουζίνας ,χαρτοσακούλες, χαρτοκιβώτια κ.α.)
  15. Αυγά (το τσόφλι)
  16. Στάχτη καυσόξυλων
  17. Οργανικά λιπάσματα (φυλλόχωμα, καστανόχωμα)
  18. Ξηροί καρποί και τα περιβλήματα αυτών

Υλικά που δεν μπορούν να  δεχτούν οι κάδοι κομποστοποίησης: 

  1. Φλούδια εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια κ.λ.π.)
  2. Μαγειρευτά φαγητά
  3. Λάδια , λίπη
  4. Φύλλα ευκαλύπτου (είναι τοξικά)
  5. Φύλλα συκιάς
  6. Πευκοβελόνες (μέχρι ποσοστό 10% δεν βλάπτουν)
  7. Νοβοπάν (περιέχει χαλκό, αρσενικό και χρώμιο)
  8. Χαρτί γυαλιστερό
  9. Χαρτί με χρώμα ή μελάνι
  10. Κρέας και ζωικά προϊόντα γενικώς
  11. Γαλακτοκομικά
  12. Πλαστικά
  13. Μέταλλα
  14. Χημικά (ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα κ.λ.π.)
  15. Άρρωστα φύλλα ή φυτά και ζιζάνια
  16. Περιττώματα ζώων.
  17. Απορρίμματα σαρκοφάγων ζώων (π.χ. σκύλων , γάτων)