Αήθεις επιθέσεις στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας-“Η εποχή των σκουπιδιών τελειώνει”

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Τετάρτη, 18 Φεβρουάριος, 2015

 

“Η εποχή των σκουπιδιών τελειώνει”

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Ταχ θυρίδα 142  35100 Λαμία

Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696

 

Η διαχείριση των απορριμμάτων και η καθαριότητα στο Δήμο Λαμίας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί χρόνια την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών,με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και συνεχείς παρεμβάσεις μέσα και έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς τα «θέλω» των δημοτών και τα «πρέπει» της - προηγούμενης και τωρινής - Δημοτικής Αρχής δεν μπορούν να συναντηθούν.

Στην τελευταία προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 16/2/2015, αναδείχτηκαν πλευρές αυτού του ζητήματος. 

Το αποκορύφωμα της συζήτησης ήταν η οργανωμένη, απαράδεκτη και αντιδεοντολογική επίθεση από πρώην και νυν αντιδημάρχους, τους κους Συλεούνη Δημήτριο και Κορέντζελο Δημήτριο -εκπέμποντας στο ίδιο μήκος κύματος- ενάντια στις καταγγελίες για τις παρανομίες και ανεπάρκειες σε όλο το φάσμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και στη συνεχή δράση των ενεργών πολιτών, αλλά και η πλήρης αποδοχή αυτής της επίθεσης από τον προηγούμενο και τον τωρινό δήμαρχο. 

Αναδείχτηκε έτσι απροκάλυπτα η επικίνδυνη ανευθυνότητα των προσώπων, που θέλουν να κρύψουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», που προσπαθούν χρόνια τώρα να ξεγελάσουν το Υπουργείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δημότες ότι η Λαμία έχει ΧΥΤΑ ενώ οι ίδιοι τον χαρακτηρίζουν επικίνδυνη χωματερή, που απαλλάσσουν τον εαυτό τους από τις ευθύνες ακόμα και της παρανομίας, που χαρακτηρίζουν τον δημόσιο δρόμο ιδιωτικό χώρο κλπ. 

ΑΥΤΟΙ που επιχειρούν να προβοκάρουν τους ενεργούς πολίτες είναι ΑΥΤΟΙ που οδήγησαν τα πράγματα εδώ και προσπαθούν συνειδητά να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, να μεταθέσουν τις δικές τους ανεπάρκειες και να παραπλανήσουν τους Λαμιώτες. Η λάσπη όμως δεν κολλάει, η πραγματικότητα δεν κρύβεται και οι προσβολές και τα σκουπίδια ήταν και είναι σκουπίδια…Είναι ΑΥΤΟΙ που διαχειρίστηκαν τις τύχες της Λαμίας τα τελευταία δεκαέξι χρόνια και που έφεραν σε αδιέξοδο το Δήμο στη διαχείριση των σκουπιδιών.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος της Λαμίας:

- Δεν κάνει διαχείριση των στερεών αποβλήτων με βάση την ιεράρχηση και τη διαλογή στην πηγή, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία

- Δεν έχει Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), παρά «μια τεράστια χωματερή», και επικίνδυνη, όπως χαρακτηριστικά είπε ο νυν δήμαρχος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 

- Δεν έχει ορίσει χώρους εναπόθεσης των οικοδομικών μπαζών και υλικών εκσκαφής για την ανακύκλωση και αξιοποίηση, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία με αποτέλεσμα οι δημότες να μην έχουν πού να τα εναποθέσουν και να τα ρίχνουν όπου νά’ ναι

- Η ανακύκλωση με τον μπλε κάδο συνολικά υπολειτουργεί με τα γνωστά προβλήματα της αποκομιδής κλπ

- Η καθαριότητα στην πόλη ως ανταποδοτική υπηρεσία όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν και είναι στα κακά της χάλια

- Οι ελάχιστοι κάδοι κομποστοποίησης, που διατέθηκαν στους δημότες, δόθηκαν χωρίς κανένα έλεγχο για τα αποτελέσματα

- Τα τέσσερα κοντέινερ κομποστοποίησης, που αγοράστηκαν με αρκετό κόστος, δεν λειτούργησαν ποτέ.

- Ο κλαδοσπάστης επίσης δεν έχει αξιοποιηθεί.

- Η αφισορύπανση είναι στην ημερήσια διάταξη χωρίς κανένα μέτρο, παρά μόνο λόγια.

 

Η εποχή των σκουπιδιών τελειώνει. Τελειώνει και προχωράμε στην εποχή της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης και της κομποστοποίησης με τελικό στόχο την ελαχιστοποίηση αυτών που θα οδηγούνται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής. Το σημαντικό για μας είναι να δρομολογηθούν λύσεις που μπορούν να δώσουν αποτελέσματα στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της κοινωνίας μας.

Τελειώνουν, όμως, και ο παλαιοκομματισμός και η πολιτική ανηθικότητα, που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Η αήθης επίθεση του τέως και του νυν αντιδημάρχου στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι τίποτα άλλο από ‘’το τελευταίο τίναγμα της ψόφιας γάτας’’.  Η ανηθικότητα και η ντροπή του πελατειακού κράτους δεν αντέχονται πια.

Οι επιθέσεις δεν μας πτοούν. Η καταγραφή των παράνομων διάσπαρτων χωματερών και οι καταγγελίες θα συνεχιστούν, όσο οι υπεύθυνοι κωφεύουν στις ανάγκες της σωστής και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων, αλλά και στις απαιτήσεις των καιρών για πολιτική εντιμότητα και αξιοπρέπεια.