Οι θέσεις της Πρωτοβουλίας στην Ημερίδα για την ‘’Αξιολόγηση των εργαζομένων και των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης‘’

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Δευτέρα, 14 Οκτώβριος, 2013

Οι θέσεις της Πρωτοβουλίας στην Ημερίδα

για την ‘’Αξιολόγηση των εργαζομένων και των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης‘’

 
Όταν περίπου πριν από ένα χρόνο ήρθε με τόσο άκομψο τρόπο το θέμα των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων στους δήμους ‘’φωνάξαμε’’ ‘’ Όχι στις απολύσεις, ναι στην αξιολόγηση και στην βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου’’.

Ένα μήνα μετά λέγαμε πως ‘’Οι διαθεσιμότητες δεν θα επιλύσουν τις παθογένειες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση’’ ενώ εστιάσαμε και προτείναμε την αυτοαξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών του Δήμου σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου του εργαζομένου με παράλληλη αντίσταση στις μνημονιακές απαιτήσεις για απολύσεις.

Όμως η αναμονή των αποφάσεων κυβέρνησης και τρόικας, σε συνδυασμό με την αμηχανία, την αδράνεια και την έλλειψη οργανωμένης έμπρακτης αντίστασης από τους δήμους, εξυπηρετεί στην χειραγώγηση των πολιτών και στο πέρασμα αυτών των αντιδραστικών πολιτικών στην κοινωνία.
Αν δεν προχωρήσουν οι δήμοι στην αυτοαξιολόγηση και την αναδιάρθρωση τότε θα το πράξουν οι κυβερνώντες με το δικό τους τρόπο, δηλαδή με ανθρωποθυσίες. Έτσι χαμένες θα είναι οι τοπικές κοινωνίες και οι εργαζόμενοι στον δήμο.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά ,αποτελεί άμεση αναγκαιότητα και μονόδρομο πλέον, να προχωρήσουμε με απόλυτη συναίνεση στη ριζική αναδιοργάνωση των δομών και των υπηρεσιών του Δήμου μας, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εξυπηρέτηση του πολίτη και το δημόσιο συμφέρον.

Να προχωρήσουμε δηλαδή σε μια επαναθεμελίωση των υπηρεσιών του δήμου, με σύγχροναοργανογράμματα, με αξιολόγησηαξιοκρατίαδιαφάνεια και κυρίως με διακριτή σχέση αιρετών που αποφασίζουν και υπαλλήλων που απερίσπαστοι από πολιτικές παρεμβάσεις εργάζονται αποδοτικά και αμείβονται ανάλογα. 

Είναι καιρός πια να μιλήσουμε για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και για την αποδοτικότητα των έργων σ’ όλες τους τις φάσεις: 
προγραμματισμόςσχεδιασμός,παρακολούθησηολοκλήρωσησυντήρηση.

Είναι καιρός πλέον να δημιουργηθεί και στον δήμο μας, υπό την εποπτεία του Δημοτικού Συμβουλίου, με απόλυτη διαφάνεια συγκεκριμένη Επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με την αυτοαξιολόγηση και την αναδιοργάνωση των δομών του.

Οι στόχοι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι:
1. Καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων που υπάρχουν στο προσωπικό και προσαρμογή του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας στις νέες συνθήκες που επικρατούν σήμερα
2. Η αξιολόγηση που θα προκύψει να είναι συνεχής και ευέλικτη, γιατί οι ανάγκες του δήμου αλλάζουν ανάλογα με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. 

Βέβαια για να έχει νόημα και επιτυχία η όλη προσπάθεια θα πρέπει να αναζητηθούν και να στοχοποιηθούν εκείνες οι προτεραιότητες που θα δημιουργήσουν έναν ανθρώπινο δήμο που θα υπηρετεί τον δημότη και θα ιεραρχεί τις ανάγκες του για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια.
Να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις βασικές ανάγκες των πολιτών οι οποίες πλήττονται μεσούσης της κρίσης: η Υγεία, η Παιδεία και η Κοινωνική Μέριμνα-με ενδυνάμωση και στελέχωση των Κοινωνικών Δομών.

Η Επιτροπή αυτοαξιολόγησης δεν θα εργαστεί αυθαίρετα και κατά τη δική της κρίση, όσον αφορά τα κριτήρια που θα τεθούν. Υπάρχουν σήμερα μεθοδολογικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν : η πρόταση της ΚΕΔΕ, το κείμενο «Προδιαγραφές του Έργου των Ομάδων Αξιολόγησης και Αναδιοργάνωσης των Δήμων» – που αξιοποιεί και συνθέτει τη μεθοδολογία εκπόνησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των ΟΤΑ (ΕΕΤΑΑ 2007), το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών δημόσιων οργανώσεων (ΥΠΕΣΔΔΑ, 2005) η μεθοδολογία αξιολόγησης οργανωτικών δομών και λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης (ΥΔΜΗΔ, 2012) αλλά και οι βελτιωμένες προτάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων.

Είναι σημαντικό όλες οι δημοτικές παρατάξεις να στηρίξουν την διαδικασία. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι εργαζόμενοι στο Δήμο αφού με τον τρόπο αυτό ισχυροποιείται η θέση τους και φυσικά θα πρέπει να συμμετέχουν με κάποιο τρόπο και οι άμεσοι αποδέκτες αυτών των αλλαγών, οι πολίτες. Μέσα π.χ. από ειδική ανάρτηση στην σελίδα του Δήμου να μπορεί κάθε δημότης, με τις παρατηρήσεις του, να συμβάλλει στην αξιολόγηση και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου.

Οι πιέσεις για ιδιωτικοποίηση των πάντων είναι προκλητικές και έξω στην κοινωνία εξελίσσεται ένας μεγάλος πόλεμος ανάμεσα σε αυτούς που κατέχουν μια θέση εργασίας και σε όσους είναι άνεργοι.
Πριν ο πόλεμος αυτός καταλήξει σε εμφύλιο θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία νέα διαδικασία από μέρους του Δήμου και των ίδιων των εργαζομένων, καλύτερης οργάνωσης των παρεχομένων υπηρεσιών και βελτίωσης της ποιότητας και του αποτελέσματος της εργασίας σε όφελος των δημοτών.

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μια αφετηρία ευρύτερου διαλόγου για τον σχεδιασμό του νέου δήμου και εμείς στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε με κάθε τρόπο. Πάντα υπηρετώντας και σεβόμενοι τον δημότη