Σύσκεψη για τη διακοπή του καπνίσματος στη Λαμία

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Πέμπτη, 17 Οκτώβριος, 2019

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

 

Σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση και εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στο Δήμο Λαμιέων  πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Παναγιώτη Στασινού .

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας ,  Επόπτες Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και  Κοινωνικής Πρόνοιας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν στο συντονισμό, στην οργάνωση και την καλύτερη λειτουργία των κλιμακίων ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Τονίστηκε επίσης, ότι η νομοθεσία ισχύει ήδη, είναι γνωστή σε όλους και σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας επισημαίνεται η αυστηρή τηρησή της.

Στη σύσκεψη ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Στασινός παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των ανθρώπων , αλλά και στις επιβαρύνσεις που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας και τόνισε οτι σήμερα υπάρχει περισσότερο απο κάθε αλλη φορά ευαισθητοποίηση των πολιτών για την διακοπή του καπνίσματος . Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Λαμίας ''το 87,5% θεωρεί σημαντικό εθνικό στόχο τη μείωση του καπνίσματος σύμφωνα με την τελευταία πανελλήνια έρευνα.Το 72% δηλώνει ότι νιώθει θυμό όταν επισκέπτεται κλειστούς δημόσιους χώρους που δεν απαγορεύεται το κάπνισμα και το 96% επικροτεί την ανάπτυξη στοχευμένων δραστηριοτήτων για τη μείωση του καπνίσματος στη σχολική ηλικία''.

Συνεχίζουμε ομως να κατέχουμε το θλιβερό ρεκόρ με την έκθεση σε παθητικό κάπνισμα και είμαστε «η χώρα της ντροπής» και στο θέμα πώλησης προϊόντων καπνού σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Οπως ανέφερε ο κ. Στασινός την σταθερή μείωση του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες και έφηβους σε όλη την Ελλάδα και παρουσίασαν  το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Στασινός θα εχει συνάντηση και με τους εκπροσώπους των επισιτιστικών επαγγελμάτων καθώς και με ολους τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών .