Έργα Χαρακτικής Παναγιώτη Γράββαλου

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Τρίτη, 23 Απρίλιος, 2013 - 18:00
Κατηγορία: 
Δημοτική Ενότητα: 
Διεύθυνση: 
Αινιάνων 6
Είσοδος Εκδήλωσης: 
Δωρεάν
Εργασία για Εθελοντές: 
Όχι
Προ-εγγραφή για την Εκδήλωση: 
Περιγραφή: 

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», ανοίγει τις πύλες της στο κοινό την Τρίτη 23 Απριλίου, ώρα 6.00 μ.μ, με έργα χαρακτικής του Παναγιώτη Γράββαλου, από τις μόνιμες συλλογές της.

Εκτίθενται 70 περίπου χαρακτικά του ζωγράφου-χαράκτη Παναγιώτη Γράββαλου με διάφορα θέματα, όπως αγριολούλουδα και Ελληνική φύση, προσωπογραφίες μεγάλων μορφών των Γραμμάτων και της Τέχνης, όπως του Ανδρέα Κάλβου, Κωστή Παλαμά, Κωνσταντίνου Καβάφη, αλλά και της Μαρίας Κάλλας, του Αιμίλιου Βεάκη και άλλων. Επίσης,  θεματικές  ενότητες, όπως : «Ελληνικές πόλεις», οι «Μύθοι του Αισώπου», τα μεγάλα αθλητικά κέντρα, όπως το «Καλλιμάρμαρο» και η «Κρύπτη» στην αρχαία Ολυμπία, καθώς και οι προσωπογραφίες, του Ολυμπιονίκη  Στέλιου Μιγιάκη  και του μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των χαλκογραφιών του Π. Γράββαλου, είναι η εκπληκτική σχεδίαση του θέματός του. Η χρήση του χρώματος γίνεται σε άμεση σχέση με το σχέδιο, εκφράζοντας τη μεστή καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία και την άρτια τεχνική του, που πετυχαίνει την εξισορρόπηση αισθήματος και λόγου, σε μια απολλώνεια απόδοση μέτρου και ρυθμού.

Ο Παναγιώτης Γράββαλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1933. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη και Σπύρο Παπαλουκά. Αποφοίτησε το 1956. Μετά το 1960, ασχολήθηκε με τις γραφικές τέχνες και από το 1961-1967 δίδαξε στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών της Σχολής Δοξιάδη, κοντά στο χαράκτη Α. Τάσσο, με τον οποίο συνεργάστηκε για τη σχεδίαση πολλών ελληνικών και ξένων γραμματοσήμων. Από το 1966-1993, διετέλεσε μόνιμος συνεργάτης των Ελληνικών Ταχυδρομείων στη φιλοτέχνηση των γραμματοσήμων τους. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις με ζωγραφική, χαρακτική, γραμματόσημα και έντυπα που φιλοτέχνησε, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει βραβευθεί διεθνώς για πολλά γραμματόσημά του και με το βραβείο χαρακτικής στη Β΄ Πανελλαδική Έκθεση Νέων. Το 1971, σε παγκόσμιο διαγωνισμό στη Βαρσοβία, βραβεύτηκε  αφίσα του με αθλητικό περιεχόμενο με το Α΄ Βραβείο, η οποία  εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο Γραφικών Τεχνών της Πολωνίας.   

Ανήκε στη λεγόμενη γενιά του΄60 και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Νέοι Ρεαλιστές», που έθετε ως σκοπό να ασκήσει κριτική  και να ανανεώσει το καλλιτεχνικό αίτημα του καιρού της, με καλλιτέχνες όπως: ο Δ. Σκουλάκης,  ο Τ. Κατσουλίδης, η Η. Κανακάκη, ο Γ. Βαλαβανίδης, ο Χρ. Μπότσογλου κ.ά. Το 1974, ο Παναγιώτης Γράββαλος έγινε ιδρυτικό μέλος του «Κέντρου Εικαστικών Τεχνών». Για το διάστημα 1982-1995, διετέλεσε σταθερά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Πινακοθήκης της Ρόδου, η πόλη δε, τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της για την προσφορά του στην πολιτιστική της ανάπτυξη.  Το 2003, έγινε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης της Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» και συνέβαλε στην εγκατάσταση της Μόνιμης Συλλογής  έργων του Αλέκου Κοντόπουλου στην κύρια αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του «ΑΘΗΝΑ 2004», υπεύθυνου φορέα για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Από το 1986, είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος στην Ιονική Τράπεζα Ελλάδας. Είναι μέλος καλλιτεχνικών ομάδων και σωματείων, όπως: «Σύνδεσμος Σύγχρονης Τέχνης», «Ομάδα για την επικοινωνία και εκπαίδευση στην τέχνη», «Ομάδα κέντρου χαρακτικής», με τις οποίες έχει εκθέσει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έργα του υπάρχουν σε πολλά Μουσεία χαρακτικής, Γραφικών Τεχνών και φιλοτελισμού σε όλον τον κόσμο. Επίσης, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Ρόδου, Ιωαννίνων, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Λαμίας και αλλού, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Ζει και εργάζεται στο Μαρούσι.

Ωράριο Λειτουργίας: Πρωινά: Τρίτη – Παρασκευή  9.00-13.00, Απογεύματα: Τρίτη & Τετάρτη 18.00-21.00

Είσοδος Ελεύθερη

Βρείτε μας στον χάρτη: