Ο Καραγκιόζης και οι καλικάντζαροι από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Πέμπτη, 11 Δεκέμβριος, 2014 - 00:00 έως Πέμπτη, 18 Δεκέμβριος, 2014 - 00:00
Κατηγορία: 
Δημοτική Ενότητα: 
Διεύθυνση: 
Υψηλάντη 24
Είσοδος Εκδήλωσης: 
Δωρεάν
Περιγραφή: 

Την λαογραφική παράσταση «Ο Καραγκιόζης και οι Καλικάντζαροι» θα παρουσιάσει για τις ημέρες των Χριστουγέννων το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης σε συνεργασία με το Ελληνικό Θέατρο Σκιών Λαμίας του Μιχάλη Χατζάκη, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 στις 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας με δωρεάν είσοδο. 

Παίζει ο Μιχάλης Χατζάκης.

 Λίγα λόγια για την παράσταση από τον κ. Μιχάλη Χατζάκη:

     Η παράσταση αντλεί την υπόθεσή της από μια χριστουγεννιάτικη παράδοση της Θεσσαλίας που κατεγράφη από τον πατέρα της λαογραφίας μας Νικόλαο Πολίτη με τον τίτλο «Η Μάρω». Ένα κορίτσι ορφανό, η Μάρω, υποχρεώνεται από τη μητριά της να πάει στο μύλο για ν’ αλέσει. Αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με εξόντωση, αφού οι μύλοι, τα χαλάσματα και οι ερημιές καταδυναστεύονται από τους καλικαντζαραίους ή κωλοβελόνηδες που με αρχηγό τους τον Μαντρακούκο μισούν και απεργάζονται τους χριστιανούς.  Η Μάρω με την καλοσύνη και με την εξυπνάδα της κατορθώνει να τους ξεγελάσει, όχι όμως και η κόρη της κακιάς μητριάς που για να πλουτίσει από τα παγανά πήγε ηθελημένα να τα συναντήσει.

     Η «Μάρω» ενέπνευσε και τον Γιώργο Θεοτοκά που έγραψε για το θέατρο «Το όνειρο του δωδεκάμερου» το 1947.  Στο θέατρο σκιών όμως η παράσταση απέκτησε μιαν άλλη οντότητα.  Με τη δισδιάστατη απεικόνιση αποδόθηκε όλο το μαγικό στοιχείο που εμπεριέχεται στη διήγηση και παράλληλα με τις σκιές και το ονειρικό κλίμα του αχνόφωτου πανιού μετουσιώθηκε κυριολεκτικά σε έναν ποιητικό οίστρο.  Επιπρόσθετα το κωμικό στοιχείο έπρεπε για δύο λόγους να δεσπόσει στην παράσταση.  Πρώτον γιατί ο Καραγκιόζης αποτελεί σημείο αναφο-ράς του απολυτρωτικού γέλιου και δεύτερον για να αποκτήσει η παράσταση με τις φαιδρές αντιπαραβολές της το αντίπαλον δέος στη ζοφερή μεταφυσική παρουσία των καλικαντζάρων.      

     «Ο Καραγκιόζης και οι Καλικάντζαροι» είναι πράγματι από τις ωραιότερες παραστάσεις του θεάτρου σκιών και κόσμημα της νεοελληνικής μας γραμματείας. Τα παιδιά δικαίως τη λατρεύουν και οι μεγάλοι νιώθουν το δέος που απορρέει από κάθε αυθεντική δημιουργία.

ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon o_karagkiozis_kai_oi_kalikantzaroi_apo_to_dipethe_roymelis.doc186.5 KB
Βρείτε μας στον χάρτη: