Ενημέρωση Τύπου για Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας με αφορμή Παγκ.Ημέρα Νερού

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Παρ, 22/03/2013 - 11:00 έως Σάβ, 23/03/2013 - 10:55

Ο Δήμαρχος Λαμιέων & Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς, με αφορμή την 22α Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό ενημέρωσε σήμερα Παρασκευή 22-3-2013 τους  εκπροσώπους των Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης για τις δραστηριότητες της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας .  

 Δήλωσε μεταξύ των άλλων:

«Η 22α Μαρτίου είναι η Παγκόσμια ημέρα για τον νερό, το νερό το οποίο είναι ένα φυσικό αγαθό εν ανεπαρκεία, είναι ένα δημόσιο αγαθό και βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν είναι εμπόρευμα.

Αυτή λοιπόν την ολοκληρωμένη διαχείριση στην περιοχή μας, την κάνει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαμίας, η γνωστή σε όλους μας ως Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας.

Με 25ετή εμπειρία, με συνεχή εκσυγχρονισμό, με κοινωνική ευαισθησία, η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας είναι ο κυριότερος φορέας διαχείρισης πόσιμου νερού, αλλά και ο κυριότερος φορέας διαχείρισης και προστασίας όλου του υδάτινου οικοσυστήματος Σπερχειού – Μαλιακού.

Με ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που έχετε στα χέρια σας, ύψους 65.692.760 Ευρώ, όχι μόνο προχωράει σε έργα προστασίας του υδάτινου διαχωρίσιμου δυναμικού, αλλά τονώνει και την οικονομία της περιοχής μας.

Στον τομέα της ύδρευσης, η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας προχωράει στην κατασκευή, του νέου τροφοδοτικού αγωγού της Λαμίας και των Δημοτικών Διαμερισμάτων.

Είναι ένα έργο το οποίο  θα λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης της περιοχής Λαμίας μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Το έργο αυτό έχει ήδη δημοπρατηθεί, το έργο αυτό βρίσκεται για έλεγχο της σύμβασης  στο Εκλεκτικό Συνέδριο και πιστεύουμε, ότι παρά πολύ σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ξεκινήσει.

Στον τομέα τη προστασίας του περιβάλλοντος ολοκληρώθηκε η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού Λαμίας, ξεκινάει η κατασκευή, έχει δημοπρατηθεί η κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού που θα γίνει ανάμεσα στα Λουτρά Υπάτης και στο Λειανοκλάδι.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας είναι ο φορέας ο οποίος προχωράει την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης της περιοχής της Στυλίδας, με επεξεργασία στο ΒΙΟ.ΚΑ. της Λαμίας και επίσης η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας, είναι ο φορέας ο οποίος διαχειρίζεται ως έχων την επάρκεια κατά τη νομοθεσία, το ΒΙΟ.ΚΑ. και το δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής Μακρακώμης- Σπερχειάδας.

Παράλληλα, υπάρχει πρόταση για να επεξεργαστούμε την ίλη(λάσπη), η οποία είναι ένα υπόλειμμα  του Βιολογικού Καθαρισμού, η οποία μετά την κατάλληλη της επεξεργασία μπορεί να αποτελέσει εδαφοβελτιωτικό για τα χωράφια μας και παράλληλα η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας προχώρησε εκτός από την πρόταση για την επεξεργασία της ιλύος και σε πρόταση  επεξεργασίας των απόνερων του ΒΙΟ.ΚΑ. προχωρώντας σε τριτοβάθμιο καθαρισμό, για να μπορούν αυτά τα απόνερα τα οποία είναι περίπου 15.000 κυβικά την ημέρα να μην πηγαίνουν  στη θάλασσα αλλά να πηγαίνουν για το πότισμα των χωραφιών στην περιοχή του κάτω ρου του Σπερχειού.

Στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης, η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας είναι μια υγιής Επιχείρηση χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς χρέη, μια επιχείρηση η οποία εκσυγχρονίζεται. Η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας  έχει θεσπίσει ειδικά τιμολόγια για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πρόσφατα, προχωρήσαμε σε μείωση και σε ένταξη των μακροχρόνια ανέργων σε ειδικά τιμολόγια μειωμένα.

Κάναμε πρόσφατα μια γενική μείωση τιμολογίων για τους κατοίκους της περιοχής της Λαμίας  και βέβαια κάνουμε διευκολύνσεις σε όσους δημότες μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν μονομιάς στην εκπλήρωση των λογαριασμών τους.

Με όλα θα θέλω να πω, ότι κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια, αλλά πρέπει όλοι μαζί να σεβαστούμε αυτό το πολύτιμο αγαθό της ζωής που λέγεται νερό.

Να μην το σπαταλάμε, να μην το ρυπαίνουμε.

Εμείς ως Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας σας υποσχόμαστε ότι θα εξασφαλίσουμε το νερό της περιοχής μέχρι το τέλος του αιώνα μας και σας υποσχόμαστε στα παιδιά μας το οικοσύστημα Σπερχειού – Μαλιακού θα το παραδώσουμε καθαρότερο από ότι το παραλάβαμε».

 

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την εμπορευματοποίηση του νερού δήλωσε:

«Σε σχέση με την εμπορευματοποίηση του νερού, το κάνανε αυτό οι Κεντροευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία, Γερμανία και είδαν μετά από αρκετά χρόνια εφαρμογής, ότι ήταν ένα αποτυχημένο μοντέλο και έρχονται τώρα και αυτοί με δημοψήφισμα, οι πολίτες των χωρών της Γερμανίας, της Γαλλίας και  ζητούν να επανέλθει η διαχείριση του νερού σε δημόσιους οργανισμούς.

Άρα λοιπόν, θεωρούμε ότι, δικαιωνόμαστε για αυτή την πάγια θέση που έχουμε, ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό πρέπει να το διαχειρίζεται ο Δήμος, η Πολιτεία και όχι να περάσει στους ιδιώτες.

Συνεργαζόμαστε με τους ιδιώτες, αλλά την διαχείριση του νερού πρέπει να την έχει αυτός που εκφράζει το λαό, που ψηφίζεται από  το λαό για να το διαχειριστεί.

Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, υπάρχει ανάγκη για ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων με δεδομένη την αυξανόμενη ζήτηση αλλά και τη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων.»