Χιλιάδες χορευτές και επισκέπτες στη Λαμία για την 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μικρασιατών

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Δευ, 03/07/2017 - 00:00 έως 23:55
Ετικέτες: 

          Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μικρασιατικών Συλλογών, με χιλιάδες Μικρασιάτες από ολόκληρη την Ελλάδα να κατακλύζουν την Λαμία! Ο τόπος μας είχε τη χαρά και την τιμή να είναι η αφετηρία αυτού του θεσμού. Συνδιοργανωτές αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας ήταν ο Σύλλογος Μικρασιατών Λαμίας "ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης", η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και ο Δήμος Λαμιέων.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης σημείωσε:

        «Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι στη Λαμία που έχει σήμερα την ξεχωριστή τιμή να φιλοξενήσει την 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μικρασιατικών Συλλόγων, την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια συνάντησης Μικρασιατών από όλη τη χώρα.

        Σας υποδέχομαι στη Λαμία, την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τον τόπο όπου ξετυλίγεται ένα μεγάλο κουβάρι ιστορίας, φυσικού και οικονομικού πλούτου: η πρώτη αμφικτυονία της αρχαίας Ανθήλης, τα μονοπάτια του Ομηρικού Αχιλλέα και η ιστορική μάχη των Θερμοπυλών, το πλατανόδασος του μυθικού Θεού Σπερχειού και ο Ηρακλής στο βουνό της Οίτης, η βυζαντινή Υπάτη, ο Διάκος στην Αλαμάνα, η ένδοξη γέφυρα του Γοργοποτάμου και το ολοκαύτωμα της μαρτυρικής Υπάτης καθώς και οι φυσικοί θησαυροί του Καλλιδρόμου και της Όρθρυος, συμπληρώνουν το παζλ ενός ξεχωριστού Δήμου που σας καλωσορίζει και σας προσκαλεί να τον γνωρίσετε.

       Είναι ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά όλων μας που υποδεχόμαστε στο Δήμο μας 60 Συλλόγους και 1300 χορευτές από όλη την Ελλάδα που θα ζωντανέψουν μπροστά μας παραδοσιακούς χορούς, ήθη και έθιμα από την Καππαδοκία έως της Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα και όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας, τις μοναδικές αυτές αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού, κάνοντάς μας κοινωνούς της πλούσιας λαογραφικής μας παράδοσης. Τις πατρίδες που άφησαν οι πρόσφυγες πίσω τους πριν 95 χρόνια, όταν η Ελλάδα υπέστη στην Μικρά Ασία την τρομερότερη τραγωδία που είχε ως θλιβερό απολογισμό: εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, 1.300.000 ξεριζωμένους, 55.000 πυρπολημένα σπίτια, 538 μεγάλες εκκλησιές και 2.000 παρεκκλήσια ισοπεδωμένα.

        95 χρόνια από εκείνο τον μαύρο Σεπτέμβρη που άφησαν τις πατρογονικές εστίες γνωρίζοντας τα βάσανα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς για να φτάσουν, μετά από περιπλανήσεις, στη νέα πατρίδα. Και να εγκατασταθούν, μεταξύ άλλων τόπων, και στο Δήμο μας όπου ονόμασαν την νέα τους πατρίδα Νέα Μαγνησία, μεταφέροντας στις αποσκευές τους τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό τους, την ευγένεια και την αρχοντιά τους, την ιστορική τους μνήμη άσβεστη.

        Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, η οποία αποτελεί την δευτεροβάθμια οργάνωση που έχει ως σκοπό να καταγράφει και να προβάλλει το λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση των Μικρασιατών και την Ένωση Μικρασιατών Λαμίας για τη συντονισμένη προσπάθεια που κατέβαλλαν για την επίτευξη του σημαντικού εγχειρήματος της σημερινής διοργάνωσης. Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στους πολλούς εθελοντές που κατάφεραν να φέρουν εις πέρας μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση και μάλιστα μέσα σε συνθήκες καύσωνα.

       Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό μου θα ήθελα να προτείνω και να σας προσκαλέσω, αν και πληροφορήθηκα ότι σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε τη δεύτερη συνάντηση των Μικρασιατικών Συλλόγων στην Κατερίνη, να διοργανώσετε κάποια επόμενη συνάντηση στη Λαμία, εδώ στο κέντρο της Ελλάδας, πιθανόν εμπλουτισμένη και από άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, παραστάσεις και ομιλίες σε άλλους χώρους του Δήμου μας.

       Χαιρετίζω και εύχομαι καλή επιτυχία στην  1η Πανελλήνια Συνάντηση Μικρασιατικών Συλλόγων «Καλώς Ανταμωθήκαμε», επισημαίνοντας, ως Δήμαρχος Λαμιέων, ότι είμαι περήφανος για τους Μικρασιάτες συνδημότες μας και όσα αυτοί προσέφεραν διαχρονικά στην πόλη και στο Δήμο μας. Καλωσορίσατε στη Λαμία.»

 

Φωτογραφικό άλμπουμ