Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων για την Ημέρα της Ευρώπης

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Πέμ, 09/05/2013 - 08:00 έως Παρ, 10/05/2013 - 07:55
Ετικέτες: 

Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων

 Γιώργου Κοτρωνιά για την "Ημέρα της Ευρώπης"

Η 9η Μαΐου, αποτελεί τη γενέθλια ημερομηνία της Ευρωπαϊκής ιδέας και εορτάζεται ως "Ημέρα της Ευρώπης" γιατί την ημέρα αυτή διατυπώθηκαν από τον Robert Schuman το 1950 οι ιδέες που αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως πολίτες των κρατών της Ευρώπης, κληρονόμοι μιας  μακράς και επώδυνης ιστορίας και θεματοφύλακες ενός μεγάλου πολιτισμού, έχουμε στόχο να διασφαλίσουμε για μας και τα παιδιά μας τα αγαθά της ειρήνης και της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της παιδείας και της παράδοσης, της κοινωνικής και οικονομικής προόδου, της αλληλεγγύης και της προστασίας του περιβάλλοντος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αποτελεί την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Γι’ αυτό και το ιδρυτικό κείμενο, το οποίο επικαλείται την οικοδόμηση μιας Ευρώπης βασισμένης σε συγκεκριμένα επιτεύγματα και την εδραίωση μιας αληθινής αλληλεγγύης, εξακολουθεί να είναι και σήμερα επίκαιρο.

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης ας έρθουμε πιο κοντά στα Ευρωπαϊκά θέματα για να κατανοήσουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που μας περιμένουν γιατί η  Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι απλώς ένα όραμα, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουμε κάθε μέρα.

Ένας αγώνας, που πρέπει κάθε μέρα να κερδίζουμε και να κατακτούμε για να γίνει αυτό που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της, η Ευρώπη των πολιτών, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της αλληλεγγύης του δικαίου και της ειρήνης.

Ο Δήμος Λαμιέων στην προσπάθεια να συμβάλει στον τομέα παροχής πληροφοριών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λειτουργεί ένα από τα σημεία του δικτύου πληροφόρησης EUROPE DIRECT που λειτουργούν στην Ελλάδα, και είναι η πύλη στην Ευρώπη, όπου κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να ενημερωθεί για την Κοινότητα και όσα συμβαίνουν στον Ευρωπαϊκό χώρο.