Προχωρά η αντικατάσταση του οδοφωτισμού της Λαμίας με 12.000 σώματα και λαμπτήρες τύπου LED

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Δευ, 20/05/2019 - 00:00 έως 23:55
Ετικέτες: 

            Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του οδοφωτισμού στο Δήμο Λαμιέων με 7.620 φωτιστικά σώματα και 4.000 λαμπτήρες τύπου LED τελευταίας γενιάς.

            Ένα έργο που θα εξασφαλίζει στο Δήμο μας καλύτερο φωτισμό, αυξημένη ορατότητα και μηδενική φωτορύπανση, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων και χαμηλό κόστος συντήρησης, περισσότερη ασφάλεια, μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση 70 % των εκλυόμενων ρύπων. Παράλληλα, θα λειτουργεί ως υποδομή για την επόμενη ημέρα, μέσω των έξυπνων συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα νέα φωτιστικά, του τηλελέγχου της κατάστασης των κάδων, των σχαρών και του κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη.

           Ύστερα από την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού, που προκηρύχτηκε το Μάιο του 2018, ξεκίνησε πλέον η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου συνολικού προϋπολογισμού 4.919.080,00€, που χρηματοδοτείται στο 100%, από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους. Το δάνειο θα αρχίσει να αποπληρώνεται μετά την έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου δικτύου και η αντικατάσταση του συνόλου του οδοφωτισμού θα επιφέρει άμεσα μεγάλη μείωση στο κόστος λειτουργίας αλλά και συντήρησης του δικτύου. Λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τη μείωση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου, το συνολικό οικονομικό όφελος σε ετήσια βάση για τον Δήμο ανέρχεται στις 1.065.754,00 €. Ένα σημαντικό όφελος, που θα επιφέρει σταδιακά τη μείωση των δημοτικών τελών έως και 40€ για κάθε νοικοκυριό, ενώ πάνω από 70% υπολογίζεται να είναι η μείωση των εκλυόμενων ρύπων!

           Ακόμα, με την ολοκλήρωση του έργου το Δεκέμβριο του 2019, θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά και αισθητικά ο δημόσιος χώρος και ο καλύτερος φωτισμός θα προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στους κατοίκους, τους πεζούς, τους οδηγούς και τους ποδηλάτες, μειώνοντας παράλληλα και την εγκληματικότητα.

           Τέλος, μέσω του προγράμματος του ΤΠΔ, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που είναι ο τεχνικός σύμβουλος του εγχειρήματος, θα παρέχει τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη, κατά τη διάρκεια του έργου αλλά και για 10 έτη μετά την ολοκλήρωσή του. Ταυτόχρονα, έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε όλα τα στάδια κατασκευής του καθώς και μέχρι το πέρας της δεκαετίας, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου, αλλά και η σωστή λειτουργία του δικτύου και μετά το πέρας των εργασιών εγκατάστασης των νέων φωτιστικών σωμάτων.

          Μετά την ολοκλήρωση του έργου στη Λαμία, ο Δήμος θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των λαμπτήρων του δικτύου οδοφωτισμού και σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας.

          Ο Δήμος Λαμιέων αλλάζει στην πράξη!

Φωτογραφικό άλμπουμ