Γνωρίστε το χωριό της Παύλιανης

Εκτυπώσιμη μορφή
Κατηγορία διαδρομής: 

Κατά την είσοδό του στην Παύλιανη, ο επισκέπτης θα συναντήσει το μνημείο όλων εκείνων - Eλλήνων και Iταλών - που έπεσαν νεκροί στη μάχη της Παύλιανης τον Iούνιο του 1942.

Μνημείο της μάχης της Παύλιανης

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το παρκάκι στις πηγές του Ασωπού. Μετά από μια διαδρομή 10 λεπτών μέσα στο δάσος, φτάνεις σε ένα μοναδικό πάρκο αναψυχής, με πολλά τρεχούμενα νεράχώρους άθλησης και χειροκίνητα τελεφερίκ. Μπορείς να παίξεις, να αθληθείς ή απλά να ξεκουραστείς κάτω από τα πυκνά έλατα, πίνοντας τον καφέ σου ή το αναψυκτικό  σου απο το αναψυκτήριο,  που λειτουργεί εκεί.

Μεταξύ της Άνω και Κάτω Παύλιανης, βρίσκεται το Μουσείο Υδροκίνησης. Ένα κτηριακό Πέτρινο συγκρότημα, το οποίο σταγάζει το Νεροπρίονο, τον Νερόμυλο, το Μαντάνι και την Νεροτριβή (Τρίστιλα).

Αξιοθαύμαστος, επίσης, είναι και ο Ναός του Αγίου Αθανασίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το πετρόχτιστο καμπαναριό, που χρονολογείται από το έτος 1868.

Η Παύλιανη αφήνει γοητευμένο τον ταξιδιώτη, με τον παραδοσιακό τρόπο δόμησης και οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας. Το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο είναι ένα μνημείο παραδοσιακής δόμησης. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, της κοινότητας είναι η κυριαρχία στην οικιστική της ανάπτυξη δύο υλικών: της πέτρας και του ξύλου.

Πέρα από τις φυσικές ομορφιές της, η  Παύλιανη έχει και την ιστορία της, ξεκινώντας από την αρχαιότητα με τα Πυρά του Ηρακλέους, που βρίσκονται έξω από το χωριό και φτάνοντας στην εποχή του ΄40, όπου καταγράφεται σημαντική μάχη των κατοίκων της με τους κατακτητές Ιταλούς.

Τα Πυρά, λέγετε, ότι είναι ο τόπος που μαρτύρησε ο Ηρακλής, ο οποίος προσπαθώντας να ελευθερωθεί απο τον δηλητηριασμένο μανδύα, έπεσε στις φλόγες. Κοντά στα Πυρά του Ηρακλέους, διατηρούνται τμήματα δωρικού ναού του 3ου αιώνα π.Χ., ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Ηρακλή. Νοτίως του Ναού υπάρχει ο βωμός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την αρχαϊκή εποχή μέχρι την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας, οπότε και έγινε επέκταση του αρχικού περιγράμματος και οριοθέτησή του με λιθόπλινθους. Η Παύλιανη αφήνει γοητευμένο τον ταξιδιώτη με τον παραδοσιακό τρόπο δόμησης και οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας.

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις στον Eθνικό Δρυμό της Oίτης μέχρι το καταφύγιο, τις "Kαταβόθρες", την κορυφή Γρεβενό και στον Kούβελλο, όπου θα συναντήσει μια ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα, μοναδική στην Oίτη.

Το όνομά της, κατά κάποια εκδοχή, πιθανολογείται από τους αιρετικούς Παυλιανίτες και Βογομίλους, οι οποίοι πρωτοεμφανίστηκαν στη Βουλγαρία τον 8 μ.Χ. αιώνα. Εναντίον τους εξαπολύθηκε άγριος διωγμός. Ομάδες αυτών, αποφεύγοντας τους διωγμούς, έφτασαν στη Φθιώτιδα και εγκαταστάθηκαν στα ομώνυμα χωριά  Βογόμιλοι (κοντά στην Υπάτη) και Παύλιανη.

Τοποθετημένο γεωγραφικά στην Κεντρική Ελλάδα το χωριό Παύλιανη και απέχοντας 40 λεπτά από τη Λαμία, δύο  ώρες από την Αθήνα, τρεισίμισι από τη Θεσσαλονίκη, τρεις από την Πάτρα και μόλις 50 λεπτά από το Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Προσιτό από το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας , προσφέρει στον επισκέπτη ένα αλπικό τοπίο, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, που θα μείνει αξέχαστο σε όσους θελήσουν να το επισκεφτούν.

Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε τα προιόντα της ντόπιας παραγωγής. Μήλα, Φασόλια, Πατάτες.