Η Πρωτοβουλία για τους ρομά και την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Τετάρτη, 24 Σεπτέμβριος, 2014

 

 Η νέα Δημοτική Αρχή κληρονόμησε το θέμα των ρομά, για το οποίο έχει ήδη σταλεί από το Συνήγορο του Πολίτη μια έκθεση - καταπέλτης σε βάρος όλων όσων διαχειρίστηκαν το θέμα αυτό το προηγούμενο διάστημα και αποφάσισαν την μετεγκατάσταση τους στην Καμηλόβρυση. Το θέμα μοιάζει με καυτή πατάτα και οι ευθύνες αφορούν πρόσωπα και υπηρεσίες.

Αναμφισβήτητα υπάρχουν ισχυρές προκαταλήψεις στην κοινωνία μας για τους ρομά και αδυναμία να αντιληφθούν οι συμπολίτες μας ότι οι ρομά είναι Έλληνες πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως και ότι όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα στη μόρφωση. Θυμίζουμε εδώ τις αντιδράσεις το 2011 των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για τη φοίτηση των παιδιών ρομά στα σχολεία, καθώς και το μεγάλο ατόπημα του κ Κοτρωνιά να στείλει επιστολή προς την αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, με την οποία ζητούσε την αναστολή του προγράμματος εκπαίδευσης των παιδιών μέχρι οι γονείς τους να δεχτούν να εγκατασταθούν στην Καμηλόβρυση. Ως δήμαρχος ο κ Κοτρωνιάς ενήργησε για ένα τόσο σοβαρό θέμα στα όρια της αμφισβήτησης των ίδιων των συνταγματικών επιταγών και μάλιστα με την τακτική του εκβιασμού, βάζοντας τα μικρά παιδιά ως μοχλό για να πιέσει τους γονείς τους να δεχθούν την μετεγκατάσταση. Ή πηγαίνετε στην Καμηλόβρυση ή τα παιδιά σας δεν θα πάνε σχολείο.

Εμείς από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε το 2011 στο δημοτικό συμβούλιο είχαμε ζητήσει, πέραν των άλλων, να μας δοθούν στοιχεία για το ποια ποσά είχαν δαπανηθεί στο όνομα των ρομά και πώς. Δεν μας δόθηκαν ποτέ. Είχαμε επανειλημμένα αναφερθεί στη μη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο και στην πλημμελή λειτουργία του Ιατροκοινωνικού Κέντρου για τους ρομά, που τελικά έκλεισε. Είχαμε πει επανειλημμένα ότι δεν είναι λύση να γίνει καταυλισμός στην Καμηλόβρυση ακριβώς για τους λόγους που αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, γιατί γνωρίζαμε τι είχε συμβεί αλλού και ποιες είναι οι ευρωπαϊκές οδηγίες και οι νόμοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των ρομά και οι υποχρεώσεις της χώρας μας. Δυστυχώς η παράταξη, που υποτίθεται υπερασπίζεται με σθένος το ευρωπαϊκό μοντέλο διακυβέρνησης, αρνείται με έμφαση να δεχθεί αυτές τις υποχρεώσεις και να τις υλοποιήσει. Είναι ένα οξύμωρο σχήμα ή υποκριτική στάση;

Η υποχρέωση του Δήμου, που πηγάζει και από τη νομοθεσία, είναι να εξασφαλίσει ένα χώρο με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όχι μόνιμης αλλά προσωρινής εγκατάστασης των πλανόδιων ρομά, όχι γκέτο, αλλά ένα χώρο κοντά στον αστικό ιστό, που θα βοηθάει στη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, την επαφή με την αγορά και τις υπηρεσίες, το νοσοκομείο κλπ 

Η δυσφήμηση των ρομά είναι εύκολη. Ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που βιώνουν, στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, ακόμα πιο έντονα τον κοινωνικό αποκλεισμό και την εξαθλίωση  Η πλήρης εγκατάλειψη, ναι, οδηγεί στο περιθώριο, στην παραβατικότητα και σε παράνομες πράξεις. Αντίθετα η οργανωμένη διαχείριση με υπομονή και επιμονή βοηθάει στην σταδιακή ένταξη και προσαρμογή, βεβαίως με τις ιδιαιτερότητες. Κυρίως όμως η μόρφωση των παιδιών είναι αυτή που μεσοπρόθεσμα μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό, είναι κυρίως πολιτικό και συντηρείται στο Δήμο πολλά χρόνια τώρα. Η Δημοτική Αρχή δεν είναι μόνο για τα εύκολα. Παρούσα πρέπει να είναι στα σημαντικά ζητήματα. Να βοηθήσει ουσιαστικά και να εξασφαλίσει την ανθρώπινη διαβίωση των ρομά και την εκπαίδευση των παιδιών τους αντλώντας εμπειρίες και από άλλες περιοχές. Είναι ο μόνος δρόμος. 

 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon oi_roma_kai_oi_eythynes_toy_dimoy.doc64 KB