Εκδρομές και οδηγοί

Η Λαμία σε μία μέρα

Είναι πάρα πολλά αυτά, που μπορεί να δει κάποιος στη Λαμία, για να χωρέσουν σε μια μέρα. Ωστόσο, σε περιστάσεις κατά τις οποίες ο χρόνος πιέζει, είναι δυνατόν να πάρετε μια πρώτη γεύση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου. Αρκεί, φυσικά, να ξυπνήσετε νωρίς και να έχετε διάθεση για περιήγηση.

Η Υπάτη με μία ματιά

Όταν φτάσεις στην Υπάτη μαγεύεσαι από τη φυσική ομορφιά της, τις βυζαντινές Εκκλησίες, τις κρήνες, τα τρεχούμενα νερά, τους καταρράκτες της.. Το μάτι σου χάνεται στα πλανεμένα μονοπάτια, όπου οι μάγισσες και οι νεράιδες σε προσκαλούν.. Θωρείς το κάστρο με την κυρά του, τη σπηλιά της Αρσαλής, και το Βυζαντινό της Μουσείο, και σε κάνουν να ταξιδεύεις στο χρόνο..

Γνωρίστε το χωριό της Παύλιανης

Κατά την είσοδό του στην Παύλιανη, ο επισκέπτης θα συναντήσει το μνημείο όλων εκείνων - Eλλήνων και Iταλών - που έπεσαν νεκροί στη μάχη της Παύλιανης τον Iούνιο του 1942. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το παρκάκι στις πηγές του Ασωπού. Μετά από μια διαδρομή 10 λεπτών μέσα στο δάσος, φτάνεις σε ένα μοναδικό πάρκο αναψυχής, με πολλά τρεχούμενα νερά, χώρους άθλησης και χειροκίνητα τελεφερίκ. Μπορείς να παίξεις, να αθληθείς ή απλά να ξεκουραστείς κάτω από τα πυκνά έλατα, πίνοντας τον καφέ σου ή το αναψυκτικό σου απο το αναψυκτήριο, που λειτουργεί εκεί.

Ιαματικές πηγές της περιοχής

Στην περιοχή Θερμοπυλών υπάρχει σύμπλεγμα από πήγες από τις οποίες η πιο θερμή έχει θερμοκρασία 42°C και παροχή της τάξης των 400 m3/h. Οι θερμές πηγές των Θερμοπυλών μπορούν να χαρακτηριστούν σαν υδροθειοχλωριονατριούχες οξυπηγές με σύνολο διαλυμένων αλάτων της τάξης των 8gr/lt. Στην περιoχή έχουν γίνει γεωτρήσεις από το ΙΓΜΕ για την υδρογεωλογική έρευνα της λεκάνης και μία από αυτές, ευρισκόμενη μεταξύ Ψωρονερίων και Θερμοπυλών, αναφέρει Θερμοκρασία 41°C.

Κοντινές διαδρομές

Για τους λάτρεις του βουνού, προτείνουμε τη διαδρομή που έχει σαν προορισμό την Υπάτη.

Μέσα από μια γραφική διαδρομή, στους πρόποδες του όρους Οίτη, γνωρίστε την ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, το κεφαλόβρυσο Μεξιατών, το πλατανόδασος Σπερχειού και την ιστορική πλατεία Κομποτάδων.

Συνεχίστε μέσα από τα Λουτρά Υπάτης, το άλσος του Αργυροχωρίου και καταλήξτε στην πανέμορφη Υπάτη, περνώντας από τον καταρράκτη και το χαρακτηριστικό νερόμυλο στην είσοδο.