Πράσινο ''χρώμα'' με μυρωδιά ...πιπεριάς στην Ροδίτσα Λαμίας;

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Παρασκευή, 23 Μάρτιος, 2012

Κατά την συνεδρίαση του προσφάτου Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας έντονες αντιπαραθέσεις και αμφισβητήσεις δημιουργήθηκαν κατά την συζήτηση του θέματος της παραχώρησης δημοτικού χώρου 400 στρεμμάτων στην περιοχή της Ροδίτσας σε ιδιωτική εταιρεία για ''την κατασκευή σύγχρονης τεχνολογίας υδροπονικών θερμοκηπίων με χρήση της τεχνολογίας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας''.

Στην ερώτηση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών κατά τη συζήτηση της εισήγησης, στο τι θα παράγει η εταιρεία και επιθυμεί διακαώς να κάνει σε τέτοια δύσκολη οικονομική συγκυρία μια επένδυση εκατομμυρίων ευρώ, η απάντηση ήταν ...'πιπεριές'.
Και αν αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν σήμερα κάποιος να επενδύει τόσα λεφτά σε ...πιπεριές, μαθαίνετε πως δεν υπήρξε η αναλυτική εισήγηση στην διάθεση των συμβούλων ,ενώ αν οι απορίες σας γίνονται μεγαλύτερες από την αποκάλυψη πως αγνοήθηκαν επιδεικτικά οι αντιρρήσεις των αγροτών της περιοχής για την παραχώρηση,τότε πιθανώς απαντήσεις θα πάρετε από το site της εταιρείας που τελικά προτιμήθηκε παρότι μειοψήφησε στην τιμή ανα στρέμμα (δείτε εδώ).

Η INTERNATIONAL TECHNOLOGICAL APPLICATIONS Α.Ε. (ΙΤΑ) λοιπόν δραστηριοποιείται στο τομέα παραγωγής ενέργειας!! Λειτουργεί ως μελετητής, κατασκευαστής και επενδυτής ενεργειακών έργων ενώ διαθέτει επίσης και τεχνογνωσία για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, αγωγός του οποίου περνάει κοντά στην περιοχή της πιθανής επένδυσης.

Εύλογα δημιουργούνται τα παρακάτω ερωτήματα:
Μήπως τελικά η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και δευτερευόντως πιπεριές;
Μήπως με το τρόπο αυτό ,την παραγωγή πιπεριάς σε θερμοκήπια δηλαδή, προσπαθεί να ξεπεράσει τον σκόπελο της απαραίτητης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έκδοση της σχετικής άδειας που πρέπει να διαθέτει μέσα σε περιοχή Natura μία τέτοια μονάδα;
Η αναβολή θα βοηθήσει στην πλήρη διαλεύκανση αυτού του θολού τοπίου και την αποφυγή οιασδήποτε πλάνης κατά την λήψη της σχετικής απόφασης παραχώρησης των 400 αυτών στρεμμάτων.

Αναγκαία προς τούτο είναι η πλήρης εξέταση του φακέλου της μελέτης του επενδυτή ώστε να γνωρίζουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και οι άμεσα εμπλεκόμενοι κάτοικοι της Ροδίτσας, αν τελικά παραχωρηθεί για 20 και πλέον χρόνια δημοτική παραγωγική αγροτική γη,για την εγκατάσταση μιας μεγάλης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πράσινο ''χρώμα'' και μυρωδιά ...πιπεριάς.


Παναγιώτης Στασινός
Δημοτικός Σύμβουλος
της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

ΣυνημμένοΜέγεθος
Αρχείο prasino_hroma_me_myrodia_.piperias_stin_roditsa_lamias.docx18.35 KB