Στο στόχαστρο της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας οι κοινωνικές δομές του Δήμου

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Τετάρτη, 14 Αύγουστος, 2013

 Λαμία, 13/8/2013

Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και γενικά οι κοινωνικές δομές του Δήμου για την αντιμετώπιση της φτώχειας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Συγκεκριμένα σήμερα 13 Αυγούστου αντιπροσωπεία της Κίνησης με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Στασινό επισκεφθήκαμε τον αντιδήμαρχο Κώστα Μουστάκα και συζητήσαμε για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου καταθέτοντας και τις δικές μας προτάσεις και σκέψεις για τη βελτίωση της.

Με λίγα λόγια, και σύμφωνα με την ενημέρωση, το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει περίπου 150 ωφελούμενους, οι οποίοι έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τον Κανονισμό και έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης. Τα δικαιολογητικά αυτά επανεξετάζονται δύο φορές το χρόνο κάθε εξάμηνο.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι ανοιχτό δύο (2) μέρες το μήνα για τη διανομή των ειδών και λειτουργεί με τη φροντίδα των πέντε (5) εργαζομένων, που έχουν προσληφθεί με 2ετή σύμβαση μέσω της Φθιωτικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης για τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών. Οι ανάγκες σε είδη και τρόφιμα είναι συνεχείς, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις της πόλης και τις προσφορές των συμπολιτών μας.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών από το ξεκίνημά της έβαλε ως βασικό στόχο της δράσης της την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και προτείναμε την ίδρυση αυτών των κοινωνικών δομών για ανακούφιση των άπορων συμπολιτών μας, διαβλέποντας πως, στη σημερινή δύσκολη κοινωνικά και οικονομικά συγκυρία, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας θα οδηγούνται στην εξαθλίωση και την φτώχεια. Υποστηρίζαμε και τότε, όπως και τώρα, πως η Αυτοδιοίκηση έχει το ηθικό και κοινωνικό καθήκον να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην οικονομική εξαθλίωση και να βοηθήσει να σταθεί «όρθιο» το κοινωνικό κράτος της πρόνοιας. Ο δήμος, όντας ο πιο κοντινός στον πολίτη φορέας, οφείλει  να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα συντηρούν και θα δυναμώνουν την κοινωνική συνοχή.

Τονίσαμε στον αντιδήμαρχο ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τους πέντε εργαζόμενους, οι οποίοι, κρατώντας καθημερινά ανοιχτό το Κοινωνικό Παντοπωλείο, να προσπαθήσουν να έρθουν πιο κοντά στους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη, και να προβάλουν με κάθε τρόπο τη λειτουργία του και τη λειτουργία των άλλων κοινωνικών δομών. Να συνεργαστούν γι’ αυτό με τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας, αλλά και με άλλους φορείς, όπως τα ΚΑΠΗ και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Να γίνει γνωστή με κάθε τρόπο σε όλους τους δημότες του Δήμου η λειτουργία όλων των δομών, ακόμα και με σποτ στα ΜΜΕ και την αξιοποίηση των social media. Να αυξηθεί ο αριθμός των ωφελουμένων καθώς και η λίστα των χορηγών επιχειρήσεων με εκδηλώσεις αλληλεγγύης και ανάλογες γιορτές

Εμείς είμαστε διαθέσιμοι να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ

Της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας