Στον αέρα η μεγάλη αγροτική επένδυση υδροπονικής καλλιέργειας στη Ροδίτσα;

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Τρίτη, 17 Δεκέμβριος, 2013 έως Τετάρτη, 18 Δεκέμβριος, 2013

 Στον αέρα η μεγάλη αγροτική επένδυση υδροπονικής  καλλιέργειας στη Ροδίτσα;

 Λαμία, 16/12/2013

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Παναγιώτης Στασινός έκανε την παρακάτω παρέμβαση:

Στις 31 Οκτωβρίου 2011 αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η εκμίσθωση, με δημοπρασία, της δημοτικής αγροτικής έκτασης 275 στρεμμάτων (τμήμα των 424 στρεμμάτων) στην περιοχή «Χειβαδάρια» Ροδίτσας για να γίνει η μεγάλη επένδυση παραγωγής πιπεριάς με υδροπονική μέθοδο και τη χρήση φυσικού αερίου.

Στις 28 Μαίου 2012 επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία και συγκεκριμένα:

«Να παραχωρηθούν τα 275 στρέμματα από το σύνολο των  424,124 στρεμμάτων της θέσης «Χειβαδάρια» της Τοπ. Κοινότητας Ροδίτσας  στην Εταιρεία  ΙΤΑ Α.Ε. για την κατασκευή σύγχρονης τεχνολογίας υδροπονικών θερμοκηπίων με χρήση της τεχνολογίας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας. Η επένδυση αυτή είναι συμφέρουσα οικονομικά για τον δήμο μας ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από ανθρώπινο δυναμικό προερχόμενο από την τοπική αγορά εργασίας δεδομένης της οικονομικής κρίσης που διέρχεται ο τόπος μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ρητή τήρηση των όρων που αναφέρονται στον φάκελο προσφοράς της εταιρείας και αφορούν την στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό από την τοπική αγορά εργασίας καθώς και την αγορά των προμηθειών πρώτων υλών από την τοπική αγορά.»

Η απόφαση ήταν να καταβάλλεται ανά στρέμμα, από τον πρώτο μήνα, το ποσό της εκμίσθωσης - ποσό  που να ανταποκρίνεται στο ενοίκιο που εισέπραττε ο Δήμος από τους αγρότες, οι οποίοι καλλιεργούσαν την έκταση - και, όταν θα ξεκινούσε η παραγωγή, να διπλασιαστεί το ποσό του ενοικίου.

Είναι γεγονός ότι, τουλάχιστον εμείς, υποστηρίξαμε με θέρμη την ενοικίαση και την επένδυση γιατί θεωρήσαμε - και θεωρούμε - ότι χρειαζόμαστε τέτοιες καινοτόμες επενδύσεις για την περιοχή μας και χρειαζόμαστε τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα.

Στην πρόσφατη συνάντησή μας όμως με το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ροδίτσας διαπιστώσαμε - λόγω της καθυστέρησης - μια ανησυχία και μια απογοήτευση σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην κοινότητα

Με δεδομένο ότι στις 14 Μαρτίου 2013, παρουσία του κ Τσαυτάρη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογράφτηκε η σύμβαση με την εταιρεία ΙΤΑ ΑΕ, θα θέλαμε να μας απαντήσετε:

-          Πού βρίσκεται η υπόθεση της επένδυσης από πλευράς της εταιρείας

-          Αν εισπράττει ο δήμος το ενοίκιο που προβλέπεται στη σύμβαση

 

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε την είσπραξη των ενοικίων κάθε μήνα δείγμα αξιοπιστίας εκ μέρους της εταιρείας στα πλαίσια και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να αντιδράσουμε, όπως θα κάναμε αν ήταν προσωπική μας υπόθεση και προσωπική μας περιουσία η έκταση

 

Παναγιώτης Στασινός

Δημοτικός Σύμβουλος Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών

 

Στην απάντησή του ο δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχει καθυστέρηση γιατί η εταιρεία δεν υπογράφει τη σύμβαση ζητώντας διαιτησίες κλπ σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεών της, πράγματα που ποτέ δεν ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της αρχικής συζήτησης και δείχνουν ασυνέπεια εκ μέρους της εταιρείας και έλλειψη αξιοπιστίας. Επισημαίνουμε τα εξής:

- Γι΄ αυτή την αρνητική εξέλιξη όφειλε ο δήμαρχος να ενημερώσει από την πρώτη στιγμή το Δημοτικό Συμβούλιο και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες με συλλογικό τρόπο.

- Σήμερα ο Δήμος εξ αιτίας αυτής της καθυστέρησης έχει απώλεια εσόδων και δεν εισπράττει ενοίκια, που είναι χρήματα των δημοτών.

- Η έκταση αυτή των 275 στρεμμάτων δεν καλλιεργείται και οι αγρότες της Ροδίτσας έχουν επίσης χάσει τη δυνατότητα της καλλιέργειας και των αντίστοιχων εσόδων.

- Καλλιεργήθηκαν όμως προσδοκίες και φρούδες ελπίδες και ο δήμαρχος επιμένει να τις αξιοποιεί με τον χειρότερο τρόπο φέρνοντας ακόμα τον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την υπογραφή της σύμβασης με φανφάρες. Και σήμερα μαθαίνουμε ότι δεν υπογράφτηκε αυτή η σύμβαση και όλα είναι στον αέρα…Τι να υποθέσουμε;;

 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon i_megali_agrotiki_ependysi_sti_roditsa.doc69.5 KB