Ενημέρωση Τύπου για Γ.Π.Σ. Λαμίας 27-12-12

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Πέμ, 27/12/2012 - 15:50

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παν. Ευαγγελίου, ο Δ/ντής της Τ.Υ. του Δήμου Λαμιέων  Δημ. Τσώνης και ο Προϊστάμενος της Υπ. Δόμησης της Πολεοδομίας Λαμίας Χαρ.Σαμούρης, ενημέρωσαν σήμερα Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012 το πρωί, τους εκπροσώπους των τοπικών Μ.Ε.  για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) έπειτα από την έγκριση του και την δημοσίευση του στο Φ.Ε.Κ..

Ο Δήμαρχος Λαμιέων στην τοποθέτηση του τόνισε μεταξύ των άλλων:

«Με την έγκριση της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και με την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αναθεώρησης του Γεν. Πολεοδομικού Σχεδίου της Λαμίας, του Καποδιστριακού Δήμου της Λαμίας.

Έχω πει πολλές φορές, ότι το Γ.Π.Σ. είναι το τοπικό Σύνταγμα κάθε περιοχής το οποίο καθορίζει ακριβώς και συστηματοποιεί τις χρήσεις γης, τους συντελεστές δόμησης και βάζει τάξη και δίνει προοπτική, είναι ένα εργαλείο προοπτικής και ανάπτυξης του Δήμου μας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί ολοκληρώσαμε μια πολύπλοκη διαδικασία όπως είναι η έγκριση ενός Γ.Π.Σ. , να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες για την επιμέλεια που έδειξαν στο να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να πω, ότι αμέσως μετά την ψήφιση και των ΣΧΟΑΠ των πρώην Δήμων οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται μαζί με την Λαμία στον Καλλικρατικό Δήμο, τότε θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο εργαλείο ανάπτυξης για ολόκληρο τον νέο Καλλικρατικό Δήμο.

Αξίζει επίσης να πω, ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στα πέντε χρόνια από σήμερα θα έχουμε το δικαίωμα να αναθεωρήσουμε όλο αυτό το σύστημα και να μπορέσουμε να επικαιροποιήσουμε κάποια δεδομένα, κάποιες χρήσεις οι οποίες θα είναι εκείνη τη στιγμή ώριμες να τροποποιηθούν.

Αξίζει επίσης να πω και αυτό νομίζω έχει πολύ μεγάλη σημασία, ότι έστω και αν ο Νόμος δεν το προέβλεπε δώσαμε περιθώριο στους συμπολίτες μας τουλάχιστον ενός χρόνου για να μπορέσουν να εκφράσουν τις προτάσεις ή τις αντιρρήσεις τους, επαναλαμβάνω παρά το γεγονός, ότι δεν το προέβλεπε η σχετική διαδικασία και το κάναμε αυτό, επειδή ξέρουμε, ότι τα θέματα αυτά είναι ευαίσθητα και αφορούν περιουσίες ή το μέλλον οικογενειών.

Κάναμε την καλύτερη, την δυνατότερη προσπάθεια, ώστε να ικανοποιήσουμε τους συμπολίτες μας στο πλαίσιο βέβαια και της ανάπτυξης του Δήμου και της Νομοθεσίας η οποία ισχύει.

Νομίζω, ότι αυτό το καταφέραμε σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, έχουν όμως οι συμπολίτες μας τη δυνατότητα, στην πενταετία επάνω όταν θα γίνει αναθεώρηση, αν κάπου οι Υπηρεσίες που ενέκριναν το Γ.Π.Σ. κρίνουν, ότι τους έχουν αδικήσει, θα μπορέσουν μετά στην αναθεώρηση να υποβάλλουν εκ νέου κάποιες προτάσεις.

Πάντως μέσα από το Γ.Π.Σ. της Λαμίας αξίζει να πούμε, ότι ενισχύουμε το ρόλο της Λαμίας ως ενός Περιφερειακού αναπτυξιακού πόλου, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην δημιουργία των υποδομών για να μπορέσει να αναπτυχθεί η Τεχνολογία, ο Πολιτισμός αλλά και ο Στρατηγικός ρόλος της πόλης μας αλλά και σε κάθε περίπτωση, έχουμε ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια μας πάνω στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε, γιατί υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης είναι να δημιουργεί εκείνες τις κατάλληλες συνθήκες μέσα στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί η Επιχειρηματικότητα, ο Πολιτισμός αλλά και να αναδειχθεί ο Διοικητικός ρόλος της Λαμίας.

Να τονίσω, ότι το επόμενο πλέον στάδιο μετά την έγκριση του Γ.Π.Σ. είναι η σύνταξη  Πολεοδομικών μελετών και Πράξεων εφαρμογής . Προφανώς για να γίνουν αυτά τα πράγματα χρειάζεται χρηματοδότηση. Οι Υπηρεσίες λοιπόν είναι έτοιμες, μόλις ανοίξουν προγράμματα είτε μέσω από το ΕΣΠΑ είτε μέσα από το Πράσινο Ταμείο να υποβάλλουν προτάσεις, ώστε κομμάτι-κομμάτι να υλοποιήσουμε και αυτά που προβλέπονται μέσα από το Γ.Π.Σ.».