Επίσκεψη εκπαιδευτικών από έξι Ευρωπαϊκές χώρες στο Δήμαρχο Λαμιέων Ν. Σταυρογιάννη

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Τρί, 18/11/2014 - 00:00 έως 23:55
Ετικέτες: 

Στο γραφείο του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη βρέθηκαν σήμερα, 18 Νοεμβρίου, εκπαιδευτικοί από 6 Ευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Τουρκία και Φινλανδία) που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Comenius της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Comenius είναι μια διακρατική σύμπραξη, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο της Πολιτικής και του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει να βοηθήσει τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν καλύτερα την ποικιλομορφία που βρίσκουμε στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, στις τόσες Ευρωπαϊκές γλώσσες και τις αξίες και ιδανικά του κάθε λαού. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Βίβιαν Αργύρη, η Διευθύντρια του 6ου Γενικού Λυκείου Λαμίας κ. Αγγελική Κάππου και η συντονίστρια του προγράμματος κ. Μαρία Κυρίτση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Δήμαρχος  προσέφερε σε όλους τους εκπαιδευτικούς αναμνηστικά δώρα.

 

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σας καλωσορίζω στην πόλη μας, στο Δήμο Λαμιέων. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας συναντώ και μου δίνεται η ευκαιρία να φιλοξενήσω τόσους εκπαιδευτικούς από διαφορετικές πατρίδες, από χώρες-εταίρους μας στο πρόγραμμα. Είναι ακόμα μεγαλύτερη η χαρά όταν συλλογίζομαι ότι μιλάμε για μαθητές, για νέους, για τα νιάτα μας και κάνω στο νου μου τη σύνδεση με τις εμπειρίες που τους προσφέρονται να αισθανθούν πολίτες αυτού του ευρύτερου συνόλου που μας φιλοξενεί όλους, της Ευρώπης μας. Κάνοντάς τους πρεσβευτές της κουλτούρας μας και του πολιτισμού μας.

Είναι πολύ ισχυρό το μήνυμα ότι με την ανταλλαγή των εμπειριών, τη συμμετοχή και τη γνωριμία με την πολιτιστική ποικιλομορφία της Ένωσης και της κάθε πατρίδας που επισκέπτονται χωριστά, ενισχύεται και το αίσθημα της ενιαίας ευρωπαϊκής ιστορικής μνήμης σε μονοπάτια που μας ενώνουν. Με άλλα λόγια, προωθείται το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας με τον παράλληλο σεβασμό της ιδιαιτερότητας της γλώσσας και της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε εταίρου, κάθε συμμέτοχου.

Στα μέρη αυτά, για να συνδέσω λίγο και τις κοινές μας ιστορικές καταβολές, έλαβε χώρα η πιο επική μάχη του αρχαίου κόσμου, το 480 π.Χ. στις Θερμοπύλες που, από όσο ξέρω, είναι στο πρόγραμμά σας να επισκεφθείτε. Η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές μάχες όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια ιστορία. Κυρίως όμως, από ηθική άποψη, είναι λαμπρό παράδειγμα αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και υπακοής στην πατρίδα. Και είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε μαζί μου πως αυτά είναι τα ιδανικά που πρέπει να εμπνέουμε τόσο εμείς, όσο κι εσείς, οι εκπαιδευτικοί στους νέους σήμερα.

Με αυτά τα λίγα λόγια σας καλωσορίζω στο Δήμο μας και ελπίζω αυτή η επίσκεψη να σας γεμίσει εικόνες και εμπειρίες μοναδικές και, γιατί όχι, να σας ξανασυναντήσουμε πάλι εδώ με άλλες ευκαιρίες συνεργασίας και συνέργειας.»