Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Λαμίας Ευαγγελιστή Λουκά και την 70η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης από τους Γερμανούς

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF
Ημερομηνία: 
Δευ, 20/10/2014 - 00:00 έως 23:55
Ετικέτες: 

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 18 Οκτωβρίου οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Λαμιέων και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώ­τιδας για τη μνήμη του πολιούχου της πόλης Ευαγγελιστή Λουκά και την 70η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Λαμίας από τους Γερμανούς.

Στα πλαίσια του εορτασμού ο Δήμος Λαμιέων πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου εκδήλωση τιμής και μνήμης με τίτλο 18 Οκτωβρίου 1944…70 χρόνια μετά. Ομιλητές ήταν ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Προκόπης Παπαστράτης, με θέμα: «Ο ρόλος η συνεισφορά της Εθνικής Αντίστασης στην απελευθέρωση της Ελλάδας», ο ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νότης Μαριάς με θέμα: «Γερμανικές αποζημιώσεις: η διεκδίκηση τους είναι είναι υποχρέωση όλων μας» και ο Επίτιμος αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Δημήτριος Γράψας με θέμα :«Η συμμετοχή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής». Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Απόστολος Έλληνας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Λαμιέων Νικόλαος Σταυρογιάννης, υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τίμησε τον Ντίνο Ντεσιμόνε ο οποίος το 1944 βοήθησε, κόβοντας με κίνδυνο της ζωής του τα καλώδια των μηχανισμών πυροδότησης της πόλης, ώστε η αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών από τη Λαμία να είναι αναίμακτη και να μην αφήσει πίσω της εκατόμβες νεκρών. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβαν τα παιδιά του Ντεσιμόνε που κατοικούν μόνιμα στην πόλη μας.

 Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νικόλαος Σταυρογιάννης το πρωί του Σαββάτου 18 Οκτωβρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έκανε την ακόλουθη ομιλία:

 Ομιλία Δημάρχου Λαμιέων Νικόλαου Σταυρογιάννη για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης Ευαγγελιστή Λουκά και την 70η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Λαμίας από τους Γερμανούς.

Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ελλασώνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων που με την παρουσία σας λαμπρύνετε τη σημερινή μας τοπική γιορτή,

Σεβασμιώτατε  Μητροπολίτη μας,

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι,

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Σας ευχαριστώ θερμά όλες και όλους για την παρουσία σας στον περικαλλή ναό του πολιούχου μας εδώ στον πανέμορφο λόφο του Αγίου Λουκά και τη συμμετοχή σας στον διπλό φετινό εορτασμό του πολιούχου της πόλης μας και της απελευθέρωσης της Λαμίας από τα στρατεύματα κατοχής πριν 70 χρόνια. Τον διπλό εορτασμό, Εθνικό και Θρησκευτικό που σηματοδοτεί την αέναη σχέση μέσα στο χρόνο, του έθνους και της θρησκείας θεμέλια και στηρίγματα του Ελληνισμού κατά την μακραίωνη και πολυκύμαντη ιστορία του.

Εορτασμό που φέρνει στο μυαλό μας εκείνη την ημέρα του ’44 που η τοπική μας ιστορία θέλει τις καμπάνες του Αγίου Λουκά να ηχούν χαρμόσυνα την ώρα που τα πρώτα τμήματα του ΕΛΑΣ έμπαιναν στην Λαμία καταχειροκροτούμενα από τους πολίτες που είχαν κατακλείσει τους δρόμους και τις πλατείες για να υποδεχτούν τους ελευθερωτές τους. Που πανηγύριζαν για τον τερματισμό του πολέμου, της πείνας, της βίας, των εκτελέσεων, των διώξεων και των ταπεινώσεων.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά, ο Δήμος Λαμιέων γιορτάζει και τιμά όλους όσους βασανίστηκαν, πόνεσαν και έδωσαν το αίμα τους για να απελευθερώσουν την πόλη μας και ολόκληρη την πατρίδα. Εκείνους που έγραψαν το έπος του ’40 στα κακοτράχαλα βουνά της Αλβανίας και στη συνέχεια το έπος της Εθνικής Αντίστασης στα ματωμένα βουνά της πατρίδας μας.

Υποκλινόμαστε ταυτόχρονα μπροστά στο μεγαλείο του Ντεσιμόνε και του Κόκκινου οι οποίοι βοήθησαν, κόβοντας με κίνδυνο της ζωής τους τα καλώδια των μηχανισμών πυροδότησης της πόλης, ώστε η αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών από τη Λαμία να είναι αναίμακτη και να μην αφήσει πίσω της εκατόμβες νεκρών. Ήταν μάλιστα τόση η αγάπη τους για τον τόπο και τους ανθρώπους του που επέλεξαν να κάνουν την πόλη μας πατρίδα τους μένοντας για πάντα στη Λαμία.

Η ημέρα εκείνη, η 18η Οκτωβρίου του 1944, ήταν ημέρα εθνικής ανάτασης, δικαίωσης και ελπίδας του λαμιώτικου λαού για ένα καλύτερο αύριο. Ενός λαού που πολέμησε τις δυνάμεις του άξονα και μετουσίωσε σε πράξεις τα διδάγματα, τις αρχές και τις διαχρονικές αξίες του. Γιατί από τις Θερμοπύλες μέχρι την Πύλη του Ρωμανού και από τη γέφυρα της Αλαμάνας μέχρι το ΟΧΙ του ’40, οι Έλληνες στην μακραίωνη ιστορία μας πάντα είχαμε ως βασικό αξιολογικό μας κριτήριο το πρέπον, το «δέον γενέσθαι».

Μας φέρνει όμως αντιμέτωπους και με την κατάρα της διχόνοιας που οδήγησε την πατρίδα μας, γι άλλη μια φορά, στον εμφύλιο σπαραγμό. Που έβαψε με ελληνικό αίμα την ήδη ματωμένη πατρίδα, που εξανέμισε τα διπλωματικά οφέλη της Ελλάδας από την αντίσταση στον σιδερόφρακτο ναζιστικό άξονα καθιστώντας την παρουσία της στο τραπέζι των νικητών ανύπαρκτη. Που διέλυσε τον κοινωνικό ιστό και επέβαλλε στους Έλληνες να ξεκινήσουν τον αγώνα της ανασυγκρότησης της πατρίδας με σημαντική υστέρηση από τους συμμάχους τους.

Κυρίες και κύριοι, συμπολίτισσες και συμπολίτες, 

Εβδομήντα χρόνια μετά και τα μηνύματα εκείνου του αγώνα για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν ακόμη επίκαιρα. Ο διαρκής αγώνας μας γι αυτά τα ιδανικά αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας οι οποίοι με την θυσία τους καθαγίασαν τα χώματα που ελεύθερα πατάμε εμείς σήμερα.

Εξίσου επίκαιρο όμως παραμένει και το αίτημα ολόκληρου του Ελληνικού Λαού για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου και των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών.  Επιτέλους, έχει έλθει η ώρα για την έμπρακτη δικαίωση της Θυσίας του Ελληνικού Λαού. Μιας Θυσίας που συντέλεσε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από το ναζιστικό ζυγό, κάτι που η σύγχρονη Γερμανία οφείλει να μη λησμονεί! Και σ’ αυτό είμαστε αμετακίνητοι! Οι νεκροί της μαρτυρικής Υπάτης που καταστράφηκε τον Ιούνη του ’44 ζητούν Δικαίωση! Η Ιστορία μας καλεί να σταθούμε με θάρρος και αποφασιστικότητα ενώπιον των ευθυνών μας. 

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι σ’ όλες και όλους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και είθε η Λαμία να είναι πάντα κάτω από την σκέπη του Πολιούχου μας ΑΓΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΛΟΥΚΑ.

Σας ευχαριστώ