Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις Μνήμης για την 71η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Υπάτης

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF
Ημερομηνία: 
Κυρ, 21/06/2015 - 00:00 έως 23:55
Ετικέτες: 

          Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 21 Ιουνίου οι εκδηλώσεις Μνήμης για την 71η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Υπάτης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 17 Ιουνίου 1944 που διοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων, η Τοπική Κοινότητα Υπάτης και ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «Οι Αινιάνες».  Μετά τη  Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Υπάτης και την επιμνημόσυνη δέηση, που έγινε στο Ηρώο, ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης απεύθυνε χαιρετισμό στον οποίο σημείωσε:

         «Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα στην Υπάτη για να συμμετάσχουμε, όλοι μαζί, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Ολοκαυτώματος της Υπάτης του 1944. Της Μαρτυρικής πόλης του Δήμου μας που πλήρωσε κατά τα χρόνια της Κατοχής διπλό φόρο αίματος.

          Ήταν 1η Δεκέμβρη του ’42 όταν δέκα Υπαταίοι εκτελέστηκαν στα ερείπια της γέφυρας του Γοργοποτάμου πληρώνοντας με το αίμα τους την ανατίναξη της Γέφυρας. Άλλοι 6 εκτελέστηκαν πέντε ημέρες μετά στα Καστέλια. Ανάμεσά τους και ο συνταγματάρχης Θανάσης  Παπακυριαζής. «Είναι λυπηρόν μία αυτοκρατορία να μετέρχεται τοιαύτα βάσανα και ποταπά μέχρι δια τυφεκισμού αθώων ανθρώπων, λαού όστις επολέμησε και σας ενίκησε. Ο Ελληνικός λαός δεν πτοείται με τας ελεεινάς σας βαρβαρότητες. Σκοτώνετε αθώους και σας δηλώ ότι όλοι οι ετοιμοθάνατοι είναι αθώοι, είναι όμως υπερήφανοι διότι πέφτουν υπέρ πίστεως και Πατρίδος. Σεις παιδιά μη φοβάσθε το θάνατο. Σκοτώνεστε υπέρ της αγαπημένης μας Πατρίδος και εν καιρώ χρυσοίς γράμμασι η Ιστορία θα αναφέρει τα ονόματα σας. Ζήτω η Ελλάς» ήταν τα τελευταία λόγια που άφησε παρακαταθήκη ο Θανάσης Παπακυριαζής στις επόμενες γενιές λίγο πριν τον εκτελέσουν.

        Ακολούθησε ενάμιση χρόνο μετά, η μέρα του μεγάλου χαλασμού, εκείνο το Σάββατο 17 Ιουνίου 1944. Η ημέρα που έμεινε ανεξίτηλα γραμμένη στη μνήμη όλων. Μέσα σε λίγες ώρες η όμορφη και ιστορική Υπάτη μετατράπηκε σε μια κόλαση φωτιάς και αίματος. Ανατίναξαν εκκλησίες και σχολεία, έκαψαν γυναίκες μέσα στα σπίτια τους, γέμισαν με πτώματα τους δρόμους, οδήγησαν τα γυναικόπαιδα στο νεκροταφείο για ομαδική εκτέλεση, η οποία απετράπη την τελευταία στιγμή. Δεκάδες τα θύματα του εφιαλτικού απολογισμού που άφησαν πίσω τους τα SS. Από τα τετρακόσια σπίτια έμειναν όρθια μόνο τα εικοσιπέντε. Ιστορικά αρχοντικά ισοπεδώθηκαν, κάηκαν οι βυζαντινές εκκλησίες με τις πολύτιμες βιβλιοθήκες και τα πανάρχαια κειμήλιά τους.

Φίλες και φίλοι,

          Ως Δήμαρχος Λαμιέων, ενός Δήμου που προέκυψε από τη συνένωση μεταξύ άλλων και της μαρτυρικής Υπάτης, θεωρώ υποχρέωση μου και από αυτό το βήμα, απ αυτή την πόλη που έχει γράψει τη δική της μεγάλη Ιστορία κι έχει αφήσει το χνάρι της σε όλες τις ιστορικές περιόδους να αναφερθώ, γι άλλη μια φορά, στο αδικαίωτο αίτημα που ενώνει ολόκληρο τον ελληνικό λαό:

  • Ζητάμε την έμπρακτη δικαίωση της θυσίας των θυμάτων,
  • διεκδικούμε τις γερμανικές οφειλές και τις αποζημιώσεις,
  • διεκδικούμε να επιστραφεί νομίμως το κατοχικό δάνειο,
  • διεκδικούμε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που κλάπηκαν.

        Πιστεύουμε ότι οι δύο χώρες πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το σύνολο των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης να βρεθεί η καλύτερη δυνατή, αμοιβαία αποδεκτή, λύση βάζοντας ισχυρή παρακαταθήκη για ένα ειρηνικό μέλλον.

         Αναμφισβήτητα, τόσο η συγγνώμη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας όσο και οι άλλες ρωγμές που δημιουργούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ίδια τη Γερμανία, είναι σημαντικές εξελίξεις, ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι για να αποδειχθούν αληθινές,  απαιτούνται πράξεις! Πράξεις δικαιοσύνης, πράξεις έμπρακτης ανάληψης της ευθύνης και αποκατάστασης συνολικά όλων των γερμανικών εγκλημάτων και οφειλών της περιόδου 1941-1944! Διαφορετικά θα πρόκειται για κινήσεις, που έχουν στόχο τον εξωραϊσμό της εικόνας της Γερμανίας και τον κατευνασμό του αντιγερμανικού μένους που κυριαρχεί στην Ελλάδα και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

     Γιατί, πόσο ειλικρινής είναι η μεταμέλεια του θύτη όταν δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του εμπράκτως; Πόσο έντιμη είναι η προεδρική «συγγνώμη» όταν η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί συστηματικά να αρνείται να αναλάβει, επί της ουσίας, την ευθύνη της για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα; Πώς, αλήθεια, θα υπερισχύσει το δίκαιο, όταν τα θύματα της Υπάτης αλλά και των άλλων Ολοκαυτωμάτων σ’ ολόκληρη την Ελλάδα δεν έχουν αποζημιωθεί; Όταν το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο και οι κλαπέντες πολιτιστικοί θησαυροί δεν έχουν επιστραφεί και η πατρίδα μας είναι η μόνη χώρα που δεν έχει λάβει επανορθώσεις;

     Επιτέλους, έχει έλθει η ώρα για την έμπρακτη δικαίωση της Θυσίας του Ελληνικού Λαού. Και σ’ αυτό είμαστε αμετακίνητοι! Οι νεκροί της μαρτυρικής Υπάτης που καταστράφηκε τον Ιούνη του ’44 ζητούν Δικαίωση! Η Ιστορία μας καλεί να σταθούμε με θάρρος και αποφασιστικότητα ενώπιον των ευθυνών μας. Η λύτρωση της Ελλάδας από την τραγωδία της Κατοχής και τις συνέπειές της, που οδήγησαν στο σημερινό δράμα που βιώνει ο ελληνικός λαός, απαιτεί δυναμική, μεθοδική και αποτελεσματική διεκδίκηση. Οι απόγονοι των θυμάτων, η Δημοτική Αρχή αλλά και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, θα στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια διεκδίκησης αλλά και θα είμαστε αυστηροί κριτές οποιασδήποτε παλινωδίας ή ανεύθυνης στάσης.

     Συνεχίζουμε, λοιπόν, να αγωνιζόμαστε όλοι οι δημότες του Δήμου Λαμιέων, όλοι οι Έλληνες, με δύναμη, ενότητα και ομοψυχία! Έναν αγώνα που πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρου του Ελληνικού Λαού, μέχρι τη δικαίωση! Ας είναι αιώνια η μνήμη και η τιμή των μαρτύρων του ολοκαυτώματος και των νεκρών του Γοργοποτάμου."

      Ακολούθησε η κεντρική ομιλία της ημέρας από τον κ. Θεόκτιστο Λαϊνά, επιζώντα του Ολοκαυτώματος της Υπάτης και η κατάθεση στεφάνων. Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ.

      Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στο γραφείο του Δημάρχου Νίκου Σταυρογιάννη, στην οποία συζητήθηκαν τα μείζονα ζητήματα του Δήμου καθώς και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Στη σύσκεψη, που έγινε παρουσία του κ. Κουίκ, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Δημήτρης Βέτας, Αποστόλης Καραναστάσης, Βασίλης Κυριακάκης και Βασιλική Λέβα, ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς και ο διευθυντής του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης.

Φωτογραφικό άλμπουμ