Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Δευ, 14/09/2015 - 00:00 έως 23:55
Ετικέτες: 

           Η 14η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα εθνικής μνήμης και πόνου και συγχρόνως ημέρα απόδοσης τιμής και χρέους στον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Η ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας του Ελληνισμού που δεν παραγράφεται και δεν λησμονιέται. Θλιβερή σελίδα στην παγκόσμια ιστορία, αποτελεί η εγκληματική πράξη γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την τουρκική βία και τη βαρβαρότητα. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας έπεσαν θύματα της τουρκικής αγριότητας και θηριωδίας, θυσιάστηκαν στο βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων και της αδιαφορίας των ισχυρών της γης. Καταλυτικό ρόλο βέβαια έπαιξαν οι εγγενείς αδυναμίες της Ελλάδας που προήλθαν από τον Εθνικό διχασμό.

         Η αναγνώριση της γενοκτονίας την Ελλήνων της Μικράς Ασίας απαιτεί αφύπνιση της παγκόσμιας συνείδησης και εφαρμογής των οικουμενικών αρχών του δικαίου και της ηθικής. Είναι δε ευκαιρία για την Τουρκία, έστω και σήμερα, να αποδείξει το σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των δικαιωμάτων των λαών και των εθνοτήτων που ζουν στην επικράτεια της, αν πραγματικά επιθυμεί την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής της πορείας.

        Για μας τους Έλληνες, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι σήμερα χρέος εθνικό και ιστορικό. Και δίδαγμα γνώσης και μνήμης πως τα έθνη και οι λαοί που δεν γνωρίζουν και δεν μαθαίνουν από την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να ξαναζήσουν τις πιο τραγικές σελίδες της ιστορικής τους πορείας. Και η ιστορία των δύσκολων χρόνων της εποχής εκείνης θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη γεωπολιτική μας θέση, τους κινδύνους, τις ευκαιρίες, αλλά και το σπουδαιότερο: τη δύναμη της εθνικής ενότητας που αποτελεί προϋπόθεση και κινητήρια δύναμη επιβίωσης και δημιουργικής πορείας του ελληνισμού στο ευμετάβλητο, ασταθές και δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής που ζούμε.