Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γοργοπόταμο ο Πανελλήνιος Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Κυρ, 25/11/2018 - 00:00 έως 23:55
Ετικέτες: 

           76 χρόνια μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου πραγματοποιήθηκε σήμερα στον ιστορικό χώρο ο  Πανελλήνιος Εορτασμός για την απόδοση του οφειλόμενου φόρου τιμής στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, που διοργανώθηκε από το Δήμο Λαμιέων, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Αντιστασιακές Οργανώσεις.

         Η εκδήλωση ξεκίνησε με την έπαρση σημαίας, την επιμνημόσυνο δέηση και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη, από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ.  Χρήστο Σπίρτζη, από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Αποστόλη Καραναστάση και από τον Πλοίαρχο Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Tim Ferns.

        Ακολούθησε η κεντρική ομιλία το Γενικό Γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ναπολέων Ζέρβας, κ. Δημήτρη Γερογιάννη, έγινε εκφώνηση των ονομάτων των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο, των ονομάτων των Υπαταίων που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς και των ονομάτων των φονευθέντων από την έκρηξη νάρκης στον Γοργοπόταμο και διαβάστηκε το Ψήφισμα της εκδήλωσης από το Γραμματέα του  Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Αντίστασης κ. Δημήτριο Παλαιολογόπουλο.

        Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιζώντων αγωνιστών και των εκπροσώπων των Αντιστασιακών Οργανώσεων ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  

        Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.  Χρήστος Σπίρτζης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αρχηγός της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Αποστόλης Καραναστάσης, ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης Σαρακιώτης, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,  ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλειος Κόκκαλης, ως εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ο Βουλευτής κ. Γρηγόρης Ψαριανός, ως εκπρόσωπος του Ποταμιού, η πρώην Υπουργός κα. Κατερίνα Μπατζελή, ως εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ., οι Βουλευτές Φθιώτιδας κύριοι Αθανάσιος Μιχελής και Χρήστος Σταϊκούρας, ο Βουλευτής Εύβοιας κ. Αναστάσιος Πρατσόλης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος» κ. Νότης Μαριάς, ο Ευρωβουλευτής της Ν. Δ. κ. Γεώργιος Κύρτσος, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Λαμίας Ταξίαρχος κ. Βασίλειος Μπέλλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας Ταξίαρχος  κ. Αστέριος Μαντζιώκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας κ. Μιχαήλ Τσάτσης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος κ. Νικόλαος Σπαής, ο Λιμενάρχης Στυλίδας Πλωτάρχης κ. Στέφανος Καλαμίδας, οι πρώην Υπουργοί κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος και κ. Νίκος Τόσκας, οι πρώην Βουλευτές κα Ελένη Μακρή Θεοδώρου, κ. Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος,  κ. Γιάννης Καράμπελας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γιώργος Καπεντζώνης, η Αντιδήμαρχος Δελφών κα. Μαίρη Ανδρεοπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Ζαχαρίας Χαλβαντζής, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δομοκού κ. Δημήτρης Χριστοδούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες κύριοι Φάνης Σπανός, Ευθύμιος Καραΐσκος, Δημήτριος Κυρίτσης, ο επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης κ. Γιώργος Κοτρωνιάς, όλοι οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Γοργοποτάμου κ. Δημήτριος Ζαρίκας και Υπάτης κα. Βασιλική Παπανάγνου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας κ. Θανάσης Κυρίτσης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αθανάσιος Λυκόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας κ. Θανάσης Μακρυγιάννης, ο πρώην γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ και πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Γιάννης Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Φθιώτιδας Ταξίαρχος ε.α. κ. Νικόλαος Τσιλαλής,  εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων του Νομού.

        Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

       «Δικό μας ιστορικό καθήκον, μένοντας πιστοί στο μήνυμα του Γοργοποτάμου, είναι να ξεπεράσουμε τις διαχωριστικές γραμμές του χθες και να οικοδομήσουμε μια νέα εθνική ενότητα που θα βγάλει  τον τόπο, αλλά και εμάς ως κοινωνία, από την κρίση αξιών που διανύουμε και θα μας οδηγήσει στην πολυπόθητη και καθόλα ουσιαστική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

      Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και με μειωμένη τη δύναμή μας, εξαιτίας κυρίως των δικών μας λαθών και λιγότερο λόγω των επιβουλών των άλλων, αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε ως πολύτιμο θησαυρό, είναι η παρακαταθήκη των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, εκείνο το Νοέμβρη του ’42. Εθνική συνεννόηση, και συνεργασία όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στη βάση ενός κοινού σχεδίου που θα ξεπερνά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές. Που θα υψώσει το ανάστημα της κοινωνίας μας που ασθμαίνει από το βάρος της απρόβλεπτης εποχής που διανύουμε.

      Θα κλείσω αυτή τη φορά με μία και μόνο ευχή: αυτά τα ενωτικά, εμψυχωτικά, όμορφα λόγια που σήμερα θα ακουστούν, να βρουν ανοικτά αυτιά και πνεύματα. Γιατί σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, έχουμε ανάγκη την ενότητα, την εθνική συνεννόηση και συνέργεια που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια, αποφασιστικότητα και σύνεση στο αύριο που όλοι εμείς και κυρίως η νέα γενιά, ονειρευόμαστε».

     Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Σταυρογιάννης αναφέρθηκε ακόμα στην ανάδειξη του ιστορικού μονοπατιού Στρώμης-Γοργοποτάμου επισημαίνοντας πως: «ξεκινήσαμε, με τις δυνατότητες που διαθέτουμε ως Δήμος, τη χαρτογράφηση και το σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ιστορικού μονοπατιού Στρώμης-Γοργοποτάμου σε συνεργασία με όμορους Δήμους. Παράλληλα, τους πρώτους μήνες του 2019 ξεκινά και το έργο κατασκευής του μονοπατιού που θα συνδέει το χωριό με τις πηγές του Γοργοποτάμου, θα διέρχεται κάτω από τη Γέφυρα και θα δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περπατήσει για λίγο στα χνάρια της Ιστορίας και της αποστολής Harling.» 

Φωτογραφικό άλμπουμ