Δελτίο Τύπου της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων ζώων του Δήμου Λαμιέων

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος, 2017

Αδιαφορούν κυνηγοί και κτηνοτρόφοι για την αύξηση των αδέσποτων στην Λαμία

 

 
Τις προτάσεις για την βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν σχετικά με το πρόβλημα των αδέσποτων εισηγείται η αρμόδια πενταμελής Επιτροπή του Δήμου Λαμιέων.
 
Στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά την τελευταία συνεδρίαση καταγγέλλεται επίσης η τουλάχιστον αδιάφορη στάση του Κυνηγετικού Συλλόγου Λαμίας και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φθιώτιδας που δεν απάντησαν καν στις επιστολές της Επιτροπής για στοιχεία που εκπορεύονται εκ του νόμου για τα ζώα παρόλο την διαπίστωση ‘’πως πολλά από τα εγκαταλελειμμένα ζώα είναι κυνηγόσκυλα (ημίαιμα συνήθως) και τσοπανόσκυλα γεγονός που μαρτυρεί την αμέλεια ή την άγνοια ορισμένων κυνηγών και κτηνοτρόφων για το πρόβλημα που υφιστάμεθα όλοι μας’’.
 
 
Δελτίο Τύπου
Της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος
Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λαμιέων
                                                                                                                                                                                                                               
Λαμία  23/2/2017
 
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, στα γραφεία του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας διεξήχθη συνεδρίαση της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Λαμιέων.
 
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
 
1.Να προταθεί στον Δήμο Λαμιέων να ορισθεί ειδικό δημοτικό κλιμάκιο που θα ελέγχει την παραβατική συμπεριφορά ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων (ακαθαρσίες σκύλων σε κοινόχρηστους χώρους, όχληση δημοτών από κακοποίηση σκύλων σε μπαλκόνια και αυλές σπιτιών κλπ)
Στόχος του κλιμακίου θα είναι η εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας καθώς και η συνεργασία με την Αστυνομία στην προειδοποίηση καταρχήν και στην τιμωρία στην συνέχεια των παραβατών.
 
2. Στην προσπάθεια απογραφής των δεσποζόμενων ζώων του Δήμου Λαμιέων συζητήθηκε η  οργάνωση του τμήματος που καταγράφει στο Δημοτικό Μητρώο τον αριθμό σήμανσης των ζώων (τσιπ).
 
3.Λόγω του μεγάλου αριθμού εγκαταλείψεων αδέσποτων στην περιοχή ευθύνης του Δήμου και της διαπίστωσης πως ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών είναι κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα η Επιτροπή απέστειλε στις 29/11/2016 επιστολή προς τον Κυνηγητικό Σύλλογο Λαμίας και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Φθιώτιδας όπου αιτηθήκαμε  την συνεργασία τους.
Συγκεκριμένα ζητήθηκε η ενημέρωση και παρότρυνση των μελών τους όπως προβούν στις απαραίτητες από τον Νόμο ενέργειες(4039/2012-ΦΕΚ 15Α /2012) για ηλεκτρονική σήμανση, καταγραφή στην Τράπεζα Δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και τον έλεγχο των γεννήσεων των ζώων τους.
 
Περιμέναμε δε την αποστολή των στοιχείων, των  μελών των συλλόγων που έχουν ήδη προβεί στην ηλεκτρονική σήμανση των σκύλων τους, στον Δήμο Λαμιέων που σύμφωνα με την νομοθεσία (4039/12 άρθρο 4 παρ.3β) θα τα αξιοποιήσει ενημερώνοντας την δική του Τράπεζα Δεδομένων.
 
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση επιδεικνύοντας ουσιαστικά αδιαφορία για τα προβλήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας των κατοίκων που εγκυμονεί ο μεγάλος αριθμός εγκαταλείψεων αδέσποτων σκύλων στον δήμο μας.
 
4. Αποφασίστηκε να ενταθούν οι στοχευμένες στειρώσεις των αδέσποτων σκύλων καθώς και η προσπάθεια διάλυσης των αγελών που παρενοχλούν δημότες
 
5.Στην συνάντηση επίσης συζητήθηκαν η βελτίωση της λειτουργίας του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων με σύνδεση τηλεφωνικής γραμμής και  internet , ο ορισμός συγκεκριμένων ωρών επισκεπτηρίου καθώς και ο τρόπος που εθελοντές φιλόζωοι θα προσφέρουν την αρωγή τους στον χώρο.
 
 
 
 
Τα μέλη της Επιτροπής:
Μώρης Δημήτριος-Δημοτικός Σύμβουλος
Μπαρτσιώκα Αγγέλα-Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας
Στασινός Παναγιώτης-Μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας
Αντωνακάκη Μαριάννα-Κτηνίατρος
Καραγιάννης Σπύρος- Εκπαιδευτής Ζώων


Η επιστολή στον Κυνηγετικό Σύλλογο Λαμίας
 
 
 
Η επιστολή στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Φθιώτιδας