Γιατί και για ποιον επανέρχεται το παζάρι στη Λαμία;

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Δευτέρα, 10 Αύγουστος, 2015

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696

 

Η συζήτηση για το παζάρι της Λαμίας, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, ανέδειξε πολλά θέματα και έδωσε την αφορμή να ανοίξουν άλλα, που ίσως βοηθήσουν περισσότερο την πόλη. Διαφάνηκε ξεκάθαρα πως η απόφαση της δημοτικής αρχής για την επαναλειτουργία του παζαριού, και μάλιστα στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, έχει ληφθεί από καιρό σε άλλα γραφεία και συζητήσεις. Είναι χαρακτηριστικές οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΠΕΛ στις 28/7/2015, πολύ πριν τις συναντήσεις της διαπαραταξιακής Επιτροπής για το παζάρι και την τελική συζήτηση στις 7/8/2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως μας έχει συνηθίσει ο κ Σταυρογιάννης, πολλές εισηγήσεις του είναι προ-ειλημμένες αποφάσεις. Ακόμη και όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτές αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή αβάσιμες δεν επηρεάζεται η τελική απόφαση της πλειοψηφίας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: γιατί και για ποιον επανέρχεται το παζάρι στη Λαμία; Ποιος δημιούργησε αυτή την αφόρητη πίεση για την επαναλειτουργία του:

- Είναι η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, η οποία θέλει να καλύψει τα χρέη που δημιουργήθηκαν στα ταμεία της από τις έως τώρα αποτυχημένες εκδηλώσεις;

- Είναι ο Δήμος που προσδοκά να εισπράξει έσοδα περίπου 100.000€;

- Είναι οι ίδιοι οι παζαριώτες οι οποίοι, μετακινώντας τις πραμάτειες τους από πόλη σε πόλη, θέλουν να διατηρήσουν και να διευρύνουν αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο εμπορίου σε όλη την Ελλάδα, με το αζημίωτο για τους ίδιους;

- Ή είναι η τοπική κοινωνία και οι καταναλωτές, που δεν βρίσκουν πού να αγοράσουν «φθηνά» προϊόντα;

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, ποια είναι «τα πολλαπλά οφέλη του Δήμου», όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, ούτε τους ιδιαίτερους λόγους που είχε, για να επαναφέρει τη λειτουργία του παζαριού. Το μόνο που ακούγεται ως λογικό επιχείρημα είναι ότι θα βάλει χρήματα στο ταμείο. Εξαργυρώνει δηλαδή τον «αέρα» και το όνομα της πόλης για να εισπράξει 100.000 αργύρια. Ουσιαστικά πρόκειται για μια έμμεση φορολογία των χαμηλών εισοδημάτων ∙ γιατί αυτά θα τα εισπράξει από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που υποτίθεται είναι οι επισκέπτες του παζαριού. Πρόκειται για μεταφορά χρημάτων, μέσα σε μια βδομάδα, από τις τσέπες των φτωχών στα ταμεία του Δήμου και της ΠΕΛ και στις τσέπες ορισμένων παζαραριωτών, που δεν ξέρουμε «από πού κρατάει η σκούφια τους».

Οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου είναι και βάσιμες και λογικές. Σε μια περίοδο κατάρρευσης της αγοράς της πόλης, μέσα στην δίνη της οικονομικής στενότητας και της έλλειψης ρευστότητας, τον μήνα Σεπτέμβριο που τα περισσότερα μαγαζιά κάνουν το 25% του ετήσιου τζίρου τους, φεύγει ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 6-7 εκατομμυρίων € από το εμπόριο της πόλης. Βάσιμες είναι και οι αντιδράσεις σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης με βάση την εμπειρία του παρελθόντος και με το τι γίνεται στις άλλες πόλεις.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά θεωρούμε ότι η αγορά έχει ανάγκη από ποιότητα και νομιμότητα στις εμπορικές της συναλλαγές, με προϊόντα που να ελέγχονται ως προς την προέλευση, την τιμή και την ποιότητά τους. Θεωρούμε ότι πρέπει να βοηθηθεί η τοπική ανασυγκρότηση της οικονομίας με την σύνδεση παραγωγών-καταναλωτών, να περιοριστεί ή και να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εισαγωγή - παράνομη πολλές φορές - προϊόντων αμφίβολης ποιότητας και να σταματήσει ο καταναλωτισμός, χωρίς όρια, να πρυτανεύει στη ζωή μας. Να μπορέσουμε να μιλάμε για πραγματικές ανάγκες με προϊόντα που θα παράγονται στη χώρα μας, αν όχι σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Θα ήταν φρόνιμο τέλος, να έχουμε υπόψη μας ότι με κάθε ευρώ που ξοδεύουμε, "ψηφίζουμε" για το πως θέλουμε τον κόσμο γύρω μας! Αν επιθυμούμε ένα κόσμο όπου η ηθική, η ισότητα, η νομιμότητα και ο σεβασμός είναι ο κύριος άξονας της ζωής μας, τότε θα πρέπει να ξοδεύουμε τα λεφτά μας σε μικρές υγιείς επιχειρήσεις και να υποστηρίζουμε την ντόπια κοινότητα και οικονομία.

 

Τα οικονομικά στοιχεία του παζαριού, όπως ανακοινώθηκαν από τις εισηγήσεις και τον Κανονισμό Λειτουργίας του, μας δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Η διπλή χρέωση του κάθε παζαριώτη με 300€ από το Δήμο, χωρίς ουσιαστική ανταποδοτική υπηρεσία, και 200€ από την ΠΕΛ για την κατασκευή της «παράγκας», την ηλεκτροδότηση και τη φύλαξη, είναι υπερβολική. Επίσης οι "προσδοκίες" των 5.000€  από το Λούνα Πάρκ για την ΠΕΛ, τη στιγμή που άλλοι δήμοι με δημοπρασία  εισέπραξαν μέχρι και 40.000€, μας βάζει σε διάφορες σκέψεις.

 

Η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην οικονομία της Περιφέρειας ολόκληρης, αν σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα ετήσιο πρόγραμμα με κλαδικές εκθέσεις, με εκδηλώσεις πολιτιστικές και αθλητικές, αλλά και άλλες μορφές δραστηριοτήτων, που θα φέρουν επισκέπτες στην πόλη και στην περιοχή. Το παζάρι με την μορφή και το περιεχόμενο που το ξέρουμε και το ζήσαμε, θεωρούμε ότι δεν συνάδει με το περιεχόμενο και τους σκοπούς της. Κι εδώ οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες.

 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon o_dimos_lamias_i_panellinia_ekthesi_kai_to_pazari.doc283.5 KB