Δήλωση Δημάρχου Λαμιέων για δημοσιεύματα & σχόλια για Ιαματικές Πηγές

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Δευ, 27/05/2013 - 12:00 έως Τρί, 28/05/2013 - 11:55
Ετικέτες: 

Ο Δήμαρχος  Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς, απαντώντας σε δημοσιεύματα και σχόλια σύμφωνα με τα οποία οι Δήμοι δεν υπέβαλλαν φακέλους αναγνώρισης και πιστοποίησης των Ιαματικών Πηγών των διοικητικών τους ορίων και προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων δήλωσε:
       "Αν ο Δήμος Λαμιέων μέχρι σήμερα, είχε την ιδιοκτησία ή τουλάχιστον την χρήση των Ιαματικών Πηγών της Υπάτης, των Θερμοπυλών  και του Καλλιδρόμου «Ψωρονέρια». όχι μόνο θα τις είχε αναγνωρίσει και θα τις είχε πιστοποιήσει, αλλά θα είχε προχωρήσει και σε έργα ανάδειξης μιας και θεωρεί, ότι είναι ένα τεράστιο αναπτυξιακό κεφάλαιο για τον τόπο που πρέπει να αξιοποιηθεί και να μην εγκαταλείπεται στην σημερινή του μορφή.

Μέχρι σήμερα και ως Δήμος και ως Τοπική Αυτοδιοίηκηση, ζητάμε αυτό ακριβώς. Να έχουμε αρμοδιότητα και να έχουμε και ευθύνη…….. 

Επειδή ορισμένοι, είτε παραπληροφορήθηκαν, είτε δεν έχουν ενημέρωση, αλλά δυστυχώς δημιουργούν εντυπώσεις με ανυπόστατες πληροφορίες, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι:

Ο Δήμος Λαμιέων μέχρι στιγμής, σε καμία Ιαματική Πηγή δεν έχει είτε ιδιοκτησία, είτε χρήση και επομένως, ούτε μπορεί να ετοιμάσει και πολύ περισσότερο να υποβάλλει αιτήματα για αναγνώριση και πιστοποίηση των Πηγών. Δυστυχώς αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι ιδιοκτήτες των Πηγών και κανείς άλλος.

Επομένως, η ευθύνη και συνάμα η αρμοδιότητα, για την αναγνώριση και την πιστοποίηση των Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών, Υπάτης και Καλλιδρόμμου «Ψωρονέρια», είναι στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) .

Μάλιστα ο Δήμος Λαμιέων, προσφέρθηκε για λόγους ’’ταχύτητας’’, να ετοιμάσει ο ίδιος το φάκελο για την Ιαματική Πηγή Καλλιδρόμμου «Ψωρονέρια» για αναγνώριση και πιστοποίηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό.

Κατόπιν όλων αυτών πρέπει να γίνει κατανοητό,  ότι οι Δήμοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα για παρέμβαση ούτε στην ιδιοκτησία, ούτε στη διαχείριση, ούτε στον ευπρεπισμό, ούτε και στην αναγνώριση και στην πιστοποίηση, αλλά ούτε και στην εν γένει αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών και όχι μόνο δεν ανέλαβαν τέτοια πρωτοβουλία, αλλά δεν τους δόθηκε ποτέ, ούτε η δυνατότητα ούτε η αρμοδιότητα».