Μήνυμα Δημάρχου Λαμιέων για τα 180 χρόνια από την Απελευθ.της Λαμίας

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Πέμ, 28/03/2013 - 13:40
Ετικέτες: 

Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Γιώργου Κοτρωνιά

για τα 180 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από τους Τούρκους

Συμπληρώθηκαν σήμερα 180 χρόνια από την Απελευθέρωση της Λαμίας από τους Τούρκους, όταν την 28η Μαρτίου 1833, έπειτα από διπλωματικό αγώνα, μετά το τέλος του πολέμου και την επιτυχία της Επανάστασης του 1821, ο Τούρκος Διοικητής αποχώρησε από το Κάστρο της Λαμίας αφού η πόλη επιδικάστηκε στους Έλληνες και σ’ αυτή κατοικούσαν τότε 24 Ελληνικές οικογένειες. Ήταν η τελευταία πόλη που εγκατέλειψαν οι Τούρκοι καθώς βρίσκονταν στα ακραία όρια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους και αμφισβητούσαν την ελευθερία της.

Την πόλη, παρέλαβαν ο Υπουργός Παιδείας Ιακωβάκης Ρίζος Νερουλός και ο επικεφαλής των Βαυαρικών στρατευμάτων Αλβέρτος και για 50 χρόνια, η Λαμία (που το 1836 ξαναπήρε την παλιά της ονομασία), ήταν μια  ακριτική πόλη.

180 χρόνια μετά, τιμούμε την ξεχωριστή προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων που συνέβαλαν στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας, που πόνεσαν, που πείνασαν, που βασανίστηκαν, που πρόσφεραν τη ζωή τους στο ιερό θυσιαστήριο για την ελευθερία της Πατρίδας.

Τέτοιες μέρες σαν την σημερινή, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας έχουμε καθήκον να βαδίσουμε στο μέλλον με το κεφάλι ψηλά, πατώντας γερά στη ιστορική μας κληρονομιά. Η αναβάπτιση στις αρχές μας είναι προϋπόθεση επιβίωσης αλλά και οφειλή   σ’ εκείνους που με την θυσία τους καθαγίασαν τα χώματα που ελεύθερα πατάμε εμείς σήμερα.

Ο Δήμος Λαμιέων, θέλοντας να τιμήσει αυτό το ιστορικό γεγονός, προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΣυνημμένοΜέγεθος
PDF icon myn_gia_apeleytherosi_tis_lamias_apo_toys_toyrkoys_2013.pdf157.47 KB