Αρχίζει την Παρασκευή το Γ' Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο Η Περιφέρεια του Μυκηναϊκού Κόσμου: Πρόσφατα ευρήματα και πορίσματα της έρευνας

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Τετ, 16/05/2018 - 00:00 έως Δευ, 21/05/2018 - 23:55

          Αρχίζει την Παρασκευή 18 Μαΐου το Γ' Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Η Περιφέρεια του Μυκηναϊκού Κόσμου: Πρόσφατα ευρήματα και πορίσματα της έρευνας» που συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και ο Δήμος Λαμιέων και θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στην οδό Λεωνίδου 9 – 11.

         Η Λαμία θα φιλοξενήσει, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το προηγούμενο Αρχαιολογικό Συνέδριο που είχε διεξαχθεί στην πόλη μας, ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας φιλοξενώντας διακεκριμένους αρχαιολόγους, ιστορικούς και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

        Η πόλη μας θα βρεθεί από τις 18 έως τις 21 Μαΐου στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος με οφέλη τόσο στην προβολή της όσο και στην ανάδειξη του Δήμου Λαμιέων ως ιστορικού - αρχαιολογικού προορισμού.

        Στη θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνονται όλα τα πρόσφατα οικιστικά και ταφικά ευρήματα, αλλά και τα νέα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας, που αφορούν στον χαρακτήρα και την ταυτότητα των γεωγραφικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας εκτός των μεγάλων μυκηναϊκών κέντρων. Θα παρουσιαστούν, επίσης, οι αμφίδρομες σχέσεις των περιφερειακών θέσεων με τα ανακτορικά κέντρα, που αποτελούσαν, κατά την περίοδο αυτή, τον πυρήνα της κοινωνικοοικονομικής ζωής.  

       Ο χαρακτήρας της «επαρχιακής»  μυκηναϊκής κοινωνίας στην ηπειρωτική και νησιωτική επικράτεια του μυκηναϊκού κόσμου, οι εμπορικοί δρόμοι και οι πάσης φύσεως ανταλλαγές ειδών και ιδεών μεταξύ κέντρων και περιφέρειας, αλλά και περιφέρειας με χώρες και περιοχές εκτός του ελλαδικού χώρου, αποτελούν ακόμα κάποια από τα ζητούμενα, για την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ των επιστημόνων που ασχολούνται με την εποχή αυτή.

       Για περαιτέρω πληροφορίες για την οργάνωση του συνεδρίου μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας (www.efafeu.gr) ή να απευθύνεστε στην Εφορεία μέσω του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου (efafeu@culture.gr).

Φωτογραφικό άλμπουμ
Κατηγορία εκδήλωσης: