Παραδοσιακοί χοροί

Εκτυπώσιμη μορφή

Τσάμικος Ρούμελης

Ανδρικός χορός, από τους πιο λεβέντικους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς της Ρούμελης. Λέγεται και «κλέφτικος», γιατί χορευόταν από τους κλέφτες την εποχή της Τουρκοκρατίας.  Στη Ρούμελη χορεύεται από άντρες και γυναίκες. Ο χορός Τσάμικος χορεύεται σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια). Στη Ρούμελη, αυτός που σέρνει το χορό, χορεύει στον τόπο, αυτοσχεδιάζει δηλαδή, κάνοντας πηδήματα, ψαλίδια, στροφές, επιδεικνύοντας έτσι τη λεβεντιά του και τις χορευτικές του ικανότητες. Όταν ο πρώτος αυτοσχεδιάζει εκτελώντας φιγούρες, οι υπόλοιποι χορευτές ακολουθούν με τα βήματα της περιοχής ή επαναλαμβάνοντας συνέχεια τα 2 πρώτα βήματα του τσάμικου προς τη φορά του κύκλου.

Στη Ρούμελη ο Τσάμικος χορός είναι ατόφιος και τελειοποιημένος, χωρίς καμιά παραποίηση. Θέλει τεχνίτη χορευτή, ρυθμό και βηματισμό στο ρυθμό του χορού, ακόμα και στα τσαλιμάκια, δηλαδή τις φιγούρες, οι οποίες γίνονται με ρυθμό και μέτρο και δείχνουν τη λεβεντιά του άντρα χορευτή και τη δύναμή του, όταν πρωτοχορευτής είναι άντρας, τη λυγεράδα, τη σεμνότητα και την ευπρέπεια της γυναίκας, όταν πρωτοχορεύτρια είναι γυναίκα. Τον Τσάμικο χορό, είτε άντρας είτε γυναίκα τον χορεύει, τον διακρίνει μια ψυχική ευαισθησία, ένα απόσταγμα του παλμού της καρδιάς και γι' αυτό δεν επιτρέπει καμία παραποίηση. Είναι περίτεχνος χορός και έχει δικό του κώδικα.

Τραγούδια: Ιτιά, Ένας αητός, Ο ήλιος, Πουλάκι ξένο, Ο πλάτανος κ.λ.π.

Συρτός Ρούμελης

Ο Συρτός είναι πανελλήνιος χορός με ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα. Ανάλογα με την περιοχή που χορεύεται, παρουσιάζει μικρές παραλλαγές. Στη Ρούμελη  χορεύεται σε όλες της περιοχές και είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους. Χορεύεται σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις και συνοδεύεται από πάρα πολλά τραγούδια. Ο/η πρωτοχορευτής/τρια χρησιμοποιεί πολλές παραλλαγές (φιγούρες): στροφές, καθίσματα κλπ., δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τις χορευτικές του/της ικανότητες.

Τραγούδια: Όλα τα πουλάκια, Πάνω σε ψηλή ραχούλα, Όλες οι παπαρούνες, Να’ χα νεράντζι να’ ριχνα

Καγκέλι

Το Καγκέλι ανήκει στην ομάδα των συρτοκαλαματιανών χορών και συναντάται σε όλη τη Ρούμελη. Ξεκινάει ήρεμα, σιγά-σιγά δυναμώνει και πάει πιο γρήγορα. Το Καγκέλι αρχίζει στο ρυθμό του Καλαματιανού (συνήθως με ρυθμό αργού Καλαματιανού) και ύστερα εξελίσσεται σε πιο γρήγορο ρυθμό. Είναι ο χορός που έχει πολύ ζωντανό και έντονο ρυθμό και όλοι οι χορευτές, όταν ο ρυθμός γίνεται γρήγορος, χορεύουν σκόρπια.

Συγκεκριμένα, το Λιβανατέϊκο Καγκέλι, μια συγκεκριμένη μελωδία, συνοδεύει το χορό και «κατάγεται» από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Είναι ίσως η πιο αγαπημένη μελωδία  σε όλη τη Ρούμελη και χορεύεται σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Τραγούδια: Στα ρίτσα βγαίνει ένα νερό, Σιγαλά βρέχει ο ουρανός, Αριστείδης, Λιβανατέϊκο κ.λ.π.

Συρτός στα τρία

Είναι  χορός που έχει αργό τέμπο και απλά βήματα. Χορεύεται σε πολλές  περιοχές της Ελλάδας, τη Θεσσαλία, τη Δυτ. Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Ειδικά, στην περιοχή της Ρούμελης  χορεύεται παρά πολύ και είναι και αυτός ιδιαίτερα αγαπητός σε όλες τις ηλικίες. Μπορεί να χορευτεί και μόνο με τραγούδι, χωρίς την συνοδεία μουσικών οργάνων.

Τραγούδια: Λεβέντης είσαι μάτια μου, Ο δυόσμος κι ο βασιλικός, Μια βλάχα μια παλιόβλαχα κ.λ.π.