Πολιτισμός και τέχνες

Μουσεία και πινακοθήκες

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτήριο της εποχής του Όθωνα, το οποίο λειτουργούσε ως Στρατώνας και βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του κάστρου της Λαμίας. Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφικές έρευνες στην Φθιώτιδα και Ευρυτανία. Χαρακτηριστικά ευρήματα περιέχονται σε δώδεκα θεματικές ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρη την προϊστορική και την ιστορική περίοδο, έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Τα ευρήματα δίνουν μια εικόνα για την ιστορία της περιοχής, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της αρχαίας Φωκίδας, της ανατολικής Λοκρίδας, της Δωρίδας, της Αχαϊας, της Φθιώτιδας και της Μαλίδας (περιοχή Μαλιακού κόλπου).

Θέατρο και κινηματογράφος

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης με έδρα τη Λαμία, το μοναδικό στην Περιφέρειακη Ενότητα Στερεάς Ελλάδας, εντάχθηκε στο δίκτυο των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Υπουργείου Πολιτισμού το 1985 και εγκαινίασε τη δραστηριότητά του την ίδια χρονιά με την παράσταση «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η ίδρυσή του είχε προηγηθεί ήδη από το 1983 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων. Από τότε μέχρι το 1988 αποτελούσε αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου.

Μουσική και χορός

Το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας ιδρύθηκε το 1938 ως παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, με πρώτο Διευθυντή το μεγάλο μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη και είναι το πέμπτο κατά σειρά ίδρυσης στον Ελλαδικό χώρο. Το 1959, ο Αλέξανδρος Αινιάν ανέλαβε τη Διεύθυνση του Ωδείου αναβαθμίζοντάς το σημαντικά, ιδιαίτερα με τη προβολή της Δημοτικής Χορωδίας Λαμίας, η οποία απέσπασε βραβεία και διακρίσεις στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Βιβλιοθήκες & Αρχεία

Στην αρχή λειτουργούσε ως πυρήνας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και την επόμενη χρονιά έγινε Δημόσια Βιβλιοθήκη (Ν.Π.Δ.Δ), με προϊσταμένη αρχή το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Έκτοτε λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 1362/1949 "περί ιδρύσεως, ανασυγκροτήσεως και ενιαίας οργανώσεως των ανά το κράτος Βιβλιοθηκών". To 1979 έγινε Κεντρική και απέκτησε Κινητή Βιβλιοθήκη, η οποία εξυπηρετούσε 120 δανειστικά κέντρα στο Νομό Φθιώτιδας.

Ήθη, έθιμα και παραδόσεις

Στην Υπάτη, την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα, μετά τον εσπερινό της Αγάπης, πραγματοποιείται το «κάψιμο του Ιούδα», έθιμο που χάνεται στα βάθη του παρελθόντος, ενώ στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, ο παπάς σέρνει τον αναστάσιμο χορό, ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη». Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα σύσσωμος ο λαός της Υπάτης αλλά και της ευρύτερης περιοχής αναβιώνει και κρατάει ζωντανό το πανάρχαιο αυτό έθιμο. Ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία με άφθονο κρασί και ντόπια ψητά.