Δημοτικό Ωδείο Λαμίας

Εκτυπώσιμη μορφή

Το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας ιδρύθηκε το 1938 ως παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, με πρώτο Διευθυντή το μεγάλο μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη και είναι το πέμπτο κατά σειρά ίδρυσης στον Ελλαδικό χώρο. Το 1959, ο Αλέξανδρος Αινιάν ανέλαβε τη Διεύθυνση του Ωδείου αναβαθμίζοντάς το σημαντικά, ιδιαίτερα με την προβολή της Δημοτικής Χορωδίας Λαμίας, η οποία απέσπασε βραβεία και διακρίσεις στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Το 1982, μετά από μια περίοδο ύφεσης, ο Δήμος Λαμιέων στην προσπάθεια να προωθήσει τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη, ενισχύει ηθικά και οικονομικά το Δ.Ω.Λ. με αποτέλεσμα τη διεύρυνση και την ποιοτική του ανάπτυξη. Η ανοδική πορεία του, διαφαίνεται σήμερα από το υψηλό επίπεδο σπουδών, που προσφέρουν οι 46 καταξιωμένοι μουσικοπαιδαγωγοί στον μεγάλο αριθμό των μαθητών τους.

Την επιτυχή πραγμάτωση των στόχων του, το Δ.Ω.Λ. στηρίζει στην υπευθυνότητα, στην ικανότητα και στην εξειδίκευση των συνεργατών του, οι οποίοι μεταδίδουν στους μαθητές τους γνώση και αγάπη για τη μουσική. Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών είναι η ανάπτυξη πολλών σχολών – η απονομή διπλωμάτων από επιτροπές αποτελούμενες από υψηλού κύρους καλλιτεχνικές προσωπικότητες – η συμμετοχή σπουδαστών και αποφοίτων σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς με μεγάλη επιτυχία (βραβεία, τιμητικές διακρίσεις) - η δημιουργία πολλών μουσικών συνόλων: Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Εγχόρδων, Μαθητική Συμφωνική Ορχήστρα, Παιδική Χορωδία, Νεανική Χορωδία, Λαϊκή Ορχήστρα, Σύνολο Κρουστών.

Η Μικτή Δημοτική Χορωδία του Δ.Ω.Λ. έχει πλούσια καλλιτεχνική δράση, με συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Δ.Ω.Λ., παρέχει ένα ευρύ φάσμα μουσικών σπουδών, καλύπτοντας τη διδασκαλία όλων των οργάνων (κλασσικών και παραδοσιακών), Ανώτερων Θεωρητικών και Σύνθεσης, Μονωδίας, Βυζαντινής Μουσικής και Μουσικής Προπαιδείας.

Σταθμοί στην ιστορία του Δ.Ω.Λ. τα τελευταία χρόνια είναι:

  • Η εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής ), τον Μάιο του 1998.
  • Η βράβευσή του από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών ως αναγνώριση της πλούσιας καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής του προσφοράς σε πανελλήνιο επίπεδο τον Νοέμβριο του 2000, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  • Η καθιέρωση από το 1999 του πολιτιστικού θεσμού «Άνοιξη Μουσικής στην πόλη».
  • Η θεσμοθέτηση από το 2000 του ετήσιου «Χορωδιακού Φεστιβάλ», που φιλοξενεί σημαντικές για την καλλιτεχνική παρουσία τους χορωδίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Δ.Ω.Λ. έχει ως βασική προτεραιότητα τη συνεργασία με τοπικούς φορείς των γραμμάτων και των τεχνών, την προσέγγιση του κοινού με δρώμενα και εμφανίσεις σε διάφορους χώρους της πόλης, τη στήριξη της κοινωνικής προσφοράς, συνεργαζόμενο με συλλόγους κοινωνικής παρέμβασης. Το εκπαιδευτικό έργο του Ωδείου υποστηρίζεται από σεμινάρια με παγκόσμια καταξιωμένους παιδαγωγούς- καλλιτέχνες σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του.

Το Δ.Ω.Λ. είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Διοικείται από 9μελές Συμβούλιο με πρόεδρο τον Δήμαρχο Λαμιέων.

Δημοτικό Ωδείο ΛαμίαςΔημοτικό Ωδείο Λαμίας
Δημοτικό Ωδείο ΛαμίαςΔημοτικό Ωδείο Λαμίας

Στοιχεία επικοινωνίας
Blogspot : dimotikoodeiolamias.blogspot.gr

Δείτε το σημείο στο χάρτη