Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

Εκτυπώσιμη μορφή

Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

Το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Κ.Ι.Ε.Θ.) του Δήμου Λαμιέων βρίσκεται στις Θερμοπύλες πλησίον του Μνημείου του Λεωνίδα και απέχει από τη Λαμία περίπου 18 χιλιόμετρα και από τα Καμμένα Βούρλα 27. Εγκαινιάστηκε το 2010 στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΘΕΡΜΟΠΥΛΙΑ 2010».

Το ανεγερθέν κέντρο ιστορικής ενημέρωσης των Θερμοπυλών, όπως επίσημα ονομάζεται το καινοτομικό μουσείο, καταλαμβάνει επιφάνεια 850 τ.μ. και έχει τη μορφή αιχμής δόρατος με κατεύθυνση προς βορρά. Έχει μελετηθεί να έχει 2 κύριες όψεις, αφού είναι ορατό και από το νέο τμήμα της ΠΑΘΕ (εθνικής οδού), που παρακάμπτει το χώρο των θερμοπυλών και μέσα από καινοτόμα μέσα σύγχρονης τεχνολογίας (τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας) προβάλλονται τα ιστορικά γεγονότα της εποχής της μάχης των Θερμοπυλών. Το έργο μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από το Δήμο Λαμιέων με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Καινοτομίας του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης ΘερμοπυλώνΚέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών
Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης ΘερμοπυλώνΑίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν γύρω από τα ιστορικά γεγονότα μέσω πλοήγησης σε ψηφιακά «τραπέζια» πληροφοριών, αλλά και παρακολουθώντας video τρισδιάστατης τεχνολογίας γύρω από την μάχη των Θερμοπυλών. Είναι για το Δήμο Λαμιέων το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής των Θερμοπυλών ως αρχαιολογικού πάρκου, ως χώρου ανάδειξης της πρώτης αρχαίας Αμφικτυονίας και ως θερμαλιστικού Κέντρου διεθνούς εμβέλειας.

Επίσκεψη στο Μουσείο

Αίθουσα Διαδραστικών Εφαρμογών

Αρχικά, ο επισκέπτης παρακολουθεί την εισαγωγική τρίλεπτη ταινία στην αίθουσα προκαταρκτικής ενημέρωσης. Στη συνέχεια, εισέρχεται στην αίθουσα διαδραστικών εφαρμογών, όπου σε οκτώ δυναμικά τραπέζια παρουσιάζονται οι πολυμεσικές εφαρμογές με θέμα το ιστορικό πλαίσιο της μάχης και την απήχησή της μέχρι τις μέρες μας. Εκεί, παίζοντας, συλλέγει πληροφορίες για τη μάχη των Θερμοπυλών. Ακολουθεί η αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας, όπου παρακολουθεί, με ειδικά γυαλιά τεχνολογίας κυκλικής πόλωσης, την προβολή της τρισδιάστατης ψηφιακής ταινίας για το στρατιωτικό εξοπλισμό Ελλήνων και Περσών.

Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με ένα ταξίδι στο χρόνο. Στην εφαρμογή Εικονικής Πραγματικότητας με θέμα τη μάχη των Θερμοπυλών ο επισκέπτης μεταφέρεται στο πεδίο της μάχης και συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία των στρατιωτών πριν από τη σύγκρουση. Ένας μουσειοπαιδαγωγός εκτελεί χρέη πλοηγού και με τη βοήθεια ενός ασύρματου τηλεχειριστηρίου καθοδηγεί τους επισκέπτες.

Ωράριο Λειτουργίας
Καθημερινά και Σάββατο-Κυριακή: 9:00 - 17:00. (Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 09:30 -17:30)

Τηλέφωνο επικοινωνίας 22310-93054

Δείτε το σημείο στο χάρτη