Χαιρετισμός Δημάρχου Λαμιέων Νικόλαου Σταυρογιάννη στην 26η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Δευ, 03/11/2014 - 00:00 έως 23:55
Ετικέτες: 

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νικόλαος Σταυρογιάννης παρέστη σήμερα Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στην εναρκτήρια τελετή της 26ης Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων που διοργανώνει στην πόλη μας η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Ο κ. Σταυρογιάννης εκφώνησε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

 Χαιρετισμός Δημάρχου Λαμιέων Νικόλαου Σταυρογιάννη στην 26η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων

 Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς, Εκπρόσωποι των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Φθιώτιδας, Άγιε Πατέρα μας,

Πανοσιολογιότατοι και Αιδεσιμολογιώτατοι,

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι που λαμπρύνετε με την παρουσία σας τις εργασίες της 26ης Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων, σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας, στον ιστορικό Δήμο Λαμιέων.

          Μέσα σ έναν κόσμο πολύπτυχο και πολυθρησκευτικό το μεγάλο ζητούμενο από την Εκκλησία παραμένει η πνευματική αναγέννηση του Ανθρώπου, η εν Χριστώ σωτηρία, η νοηματοδότηση της ζωής. Έτσι προσφέρει το σημαντικότερο: καλλιεργεί συνειδήσεις, διαμορφώνει προσωπικότητες που με τη συνέπεια του βίου τους ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα της κοινωνίας και το ζωογονούν.

Το πιο αναγκαίο στη σύγχρονη εποχή είναι άνθρωποι που διαθέτουν χαρακτήρα, όραμα, αντοχή και ανυπόκριτη αγάπη, που στηρίζουν την αντίσταση στον εγωκεντρισμό: ατομικό, εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό. Άλλωστε η αλαζονεία, η μανία της εξουσίας, η υποκρισία, δεν αποτελούν χαρακτηριστικά μόνο των δυνατών και των μεγάλων αλλά υφέρπουν και ζουν στις ψυχές όλων μας.

            Οι χριστιανοί, και μάλιστα οι ορθόδοξοι, δεν αισθανόμαστε αμηχανία ούτε αιφνιδιαζόμαστε από την ένταση ή την ποιότητα της πολεμικής στο πρόσωπο του Θεού μας. Η ιστορία μάς έχει διδάξει πολλά. Ωστόσο στις διορθωτικές επεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν για τη θεραπεία πολλών αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης, η συμβολή του υγιούς θρησκευτικού βιώματος είναι καθοριστική και αναντικατάστατη. Κι αυτό γιατί η θρησκευτική πίστη επηρεάζει το βάθος της ανθρώπινης συνείδησης και βούλησης, διαμορφώνει τη σκέψη, το ήθος, το χαρακτήρα των ανθρώπων. Την οικουμένη μπορούν να οδηγήσουν σε τραγικές περιπέτειες τα εγωκεντρικά άτομα που συνήθως συγκροτούν διάφορα αλαζονικά σύνολα. Αυτόν τον θανατηφόρο ιό του εγωισμού, μόνο το γνήσιο θρησκευτικό βίωμα είναι σε θέση να τον εξουδετερώσει. Για να αντιμετωπιστούν λοιπόν οι αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης χρειάζονται άνθρωποι που θα εμπνέονται από ορθή και δίκαια κρίση, αγαθή συνείδηση, από το πόθο για μια ειρηνική οικουμένη με σεβασμό στην  ελευθερία και στην ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου και λαού. Όσο πιο αυθεντικό και καθαρό είναι λοιπόν το θρησκευτικό βίωμα τόσο πιο αποφασιστικά συμβάλλει με την αφύπνιση και το αγωνιστικό φρόνημα προσώπων και λαών σε μια θετική προσφορά μέσα στο τοπικό αλλά και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

            «Η δόξα του Θεού είναι ο ζωντανός άνθρωπος» βεβαιώνει ο Άγιος Ειρηναίος. Με πολλή ταπεινοφροσύνη και αγάπη και με πνεύμα βαθιάς και θερμής προσευχής σας ευχαριστούμε που κάνετε αυτή τη δόξα εμφανή. Σας ευχαριστούμε που βρίσκετε τον τρόπο, τα μέσα και τα σχήματα μιας γνήσιας και σωτήριας διακονίας η οποία αποτελεί σπουδαία πράξη απελευθερωτικής ελπίδας.

Καλώς ήρθατε στην πόλη μας.

Η Ειρήνη του Θεού μαζί σας.