Υποβλήθηκε από news_admin στις Δευ, 21/05/2018 - 14:27.
Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Γ΄ Διεθνούς Διεπιστημονικού Συμποσίου με θέμα: «Η Περιφέρεια του Μυκηναϊκού Κόσμου: Πρόσφατα ευρήματα και πορίσματα της έρευνας», που συνδιοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και το Δήμο Λαμιέων.
Για τρεις ημέρες η Λαμία προσέλκυσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, καθώς διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, ιστορικοί και ακαδημαϊκοί, παρουσίασαν τα πρόσφατα ευρήματα και πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας που αφορούν στον χαρακτήρα και την ταυτότητα των γεωγραφικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, εκτός των μεγάλων μυκηναϊκών κέντρων.
Επιστήμονες από την Ελλάδα και τον κόσμο παρουσίασαν μέσω 63 προφορικών ανακοινώσεις και 17 ανακοινώσεων τοίχου (posters), πρόσφατα ευρήματα και πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας για τις αμφίδρομες σχέσεις των περιφερειακών θέσεων με τα ανακτορικά κέντρα που κατά τη μυκηναϊκή περίοδο αποτελούσαν τον πυρήνα όλων των εκφάνσεων της ανθρώπινης ζωής.
Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Φθιώτιδα είχαν οι εισηγήσεις:
- της Μαρίας Φωτεινής Παπακωνσταντίνου με θέμα «Μυκηναϊκή Φθιώτιδα, δεκαπέντε χρόνια αρχαιολογικής έρευνας 2000 – 2015, Αποτελέσματα και προοπτικές»,
- της Αικατερίνης Κυπαρίσση Αποστολίκα, του Γιάννη Χαμηλάκη, του Thomas Loughlin και της Ελένης Φρούσσου με θέμα «Ένας νέος θολωτός τάφος πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου μέσα στα όρια της Νεολιθικής Κουτρουλού Μαγούλας στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας»,
- της Ελένης Φρούσσου με θέμα: «Το Νέο Μοναστήρι (Βόρεια Φθιώτιδα) στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού»,
- της Αικατερίνης Σταμούδη με θέμα«Τo Κάστρο της Λαμίας κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο»,
- της Ευθυμίας Καράντζαλη με θέμα«Μυκηναϊκή ταυτότητα της κοιλάδας του Σπερχειού: Κοινωνία και Διαχρονία»,
- της Photini J.P. McGeorge με θέμα «Anthroplogical remains from Mycenaean tombs at Kompotadhes in the Spercheios Valley»,
- της Φανουρίας Δακορώνια με θέμα«Κυναίο δίλημμα: εύρημα χωρίς παράλληλα»,
- του Πέτρου Κουνούκλα με θέμα«Ιεροτελεστία στον Κύνο: Η επισφράγιση μιας καταστροφής»,
- της Σοφίας Δημάκη και της Μαρίας Παπαγεωργίου με θέμα: «Πόλεμος και Ειρήνη: Ταφές της άρχουσας τάξης στο υστεροελλαδικό νεκροταφείο του Καλαποδίου Λοκρίδας»
- της Μαρίας Παπαγεωργίου με θέμα «Συστάδα θαλαμωτών τάφων της ΥΕ ΙΙΙΑ/Β περιόδου, στη θέση «Βάγια» στο Καλαπόδι Φθιώτιδας».
- και των Aleydis Van de Moortel, Salvatore Vitale με θέμα «Changing Political Landscapes: Mitrou, East Lokris, and the Palatial Polities of Boeotia».
Ενδιαφέρον για τη Φθιώτιδα είχαν ακόμα οι ανακοινώσεις τοίχου:
- της Aggeliki Karathanou με θέμα «Exploring the "world of senses" within the periphery of the Mycenean World: aromatic, medicinal and oily plants from Kynos, central Greece»,
- της Μαρίας Παπαγεωργίου με θέμα «Δίκτυο νέων υστεροελλαδικών οικισμών στις ΝΑ παρυφές του όρους Χλωμό, Δ. Λοκρών, Π.Ε. Φθιώτιδας»,
- των Μαρίας-Φωτεινής Παπακωνσταντίνου και Tobias Krapf με θέμα: «Η μυκηναϊκή παρουσία στην Αγία Παρασκευή Λαμίας στο πλαίσιο της μελέτης της προϊστορικής τοπογραφίας της κοιλάδας του Σπερχειού».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, οι Επίτιμοι Έφοροι Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας Φανουρία Δακορώνια και Μαρία Φωτεινή Παπακωνσταντίνου και η Επίτιμη Διευθύντρια της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του YΠΠΟ Αικατερίνη Κυπαρίσση Αποστολίκα.
Στο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη χαρακτήρισε «παράδειγμα προς μίμηση με πολύ καλά αποτελέσματα» τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Δήμο Λαμιέων ενώ σημείωσε πως το Συμπόσιο είναι σημαντικό γιατί έφερε στην πόλη επιστήμονες που ήρθαν απ’ όλο τον κόσμο με μεγάλη προθυμία και χαρά για να διευρύνουν τον ακαδημαϊκό διάλογο, δίνοντας αφορμή για νέες προσεγγίσεις και αξιοποιώντας δημιουργικά το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας.
Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης στο χαιρετισμό του υπογράμμισε: «Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το προηγούμενο Αρχαιολογικό Συνέδριο που είχε διεξαχθεί στην πόλη μας, η Λαμία έχει τη ξεχωριστή τιμή να φιλοξενεί αυτό το εξαιρετικά σημαντικό γεγονός που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με οφέλη τόσο στην προβολή της όσο και στην ανάδειξη του Δήμου Λαμιέων ως ιστορικού-αρχαιολογικού προορισμού. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητα μας και να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που μπορούν να καταστήσουν το Δήμο μας τόπο προορισμού, τόπο προσέλκυσης επισκεπτών».
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν σήμερα Δευτέρα 21 Μαΐου με ξεναγήσεις στο Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο του Κύνου Λιβανατών.