Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

Εκτυπώσιμη μορφή

Η ιδέα της δημιουργίας μιας σύγχρονης μορφής προβολής των προϊόντων του Νομού σε αντικατάσταση της ανοιξιάτικης εμποροπανήγυρης του Μαΐου πέφτει σαν ιδέα στη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου τον Μάρτη του 1958. Υπήρξαν αντιδράσεις και για αυτό το θέμα πάγωσε.

Επανέρχεται, όμως, στη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου τον Απρίλη του 1961 και αποφασίζεται να γίνουν συντονισμένες ενέργειες προς το Νομάρχη, το Δήμο και το Υπουργείο Εμπορίου για την κατάργηση της εμποροπανήγυρης του Μαΐου και την αντικατάστασή της με τη λειτουργία σύγχρονης έκθεσης. Ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας και πρόταση της Νομαρχίας προς το Υπουργείο Εμπορίου εκδίδεται διάταγμα το 1962 με το οποίο καταργείται η εμποροπανήγυρη του Μαΐου.

Μετά από αυτό, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, πολιτικοί & υπηρεσιακοί παράγοντες αρχίζουν συντονισμένες ενέργειες και συσκέψεις για την ίδρυση και λειτουργία το μήνα Μάιο, μιας σύγχρονης μορφής προβολής των προϊόντων του Νομού.

Το 1966 γίνεται στη Νομαρχία με τη συμμετοχή όλων των Εμπορικών Οργανώσεων, συλλόγων και πολιτικών και αποφασίζεται να λειτουργήσει το Μάιο του 1967 γεωργική έκθεση σε ιδιωτικό χώρο με επιμέλεια & εποπτεία της Διεύθυνσης Γεωργίας και της Νομαρχίας.

Το 1967 εγκαινιάζεται η 1η Γεωργική Έκθεση σε μισθωμένο χώρο στο Βόρειο τμήμα της πόλης, στην οποία συμμετείχαν εκθέτες από όλο τον ελλαδικό χώρο.

Το 1970 αγοράζεται αυτή η έκτασ,η στην οποία βρίσκεται σήμερα η Π.Ε.Λ επιφάνειας 167.000 τμ, από το Νομαρχιακό Ταμείο Φθιώτιδας και το 1974 η 8η περίοδος της Π.Ε.Λ λειτουργεί στο σημερινό χώρο. Το 1977 μεταβιβάζεται η κυριότητα αυτού του χώρου στη Διοίκηση του Νομικού Προσώπου της Π.ΕΛ.

Σταθμός για την Έκθεση ήταν η σύσταση ίδιου Νομικού Προσώπου με το Ν. 214/75 και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εμπορίου. Έκτοτε η Έκθεση λειτουργεί, εκσυγχρονίζεται και το 1988 αρχίζει η ανέγερση των τριών (3) στεγασμένων εκθεσιακών χώρων έκτασης 2.700 τ.μ. ο καθένας, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν τελειοποιηθεί, πλην όμως λειτουργούν σε ανεκτά επίπεδα.

Η Π.Ε.Λ. είναι ένας μοχλός ανάπτυξης της Π.Ε. Φθιώτιδας, της περιοχής μας και γενικότερα της χώρας μας και φιλοδοξεί κάθε χρόνο, που θα περνάει να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες της στους εκθέτες, αλλά και στους επισκέπτες της.

Πηγή: www.pelamias.gr