Σύνδεσμος Δήμων & Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος

Εκτυπώσιμη μορφή

Σκοπός του Συνδέσμου Δήμων & Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας είναι η μέριμνα για την αξιοποίηση, εκσυγχρονισμό και γενικά την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των Λουτροπόλεων της Χώρας και η εκμετάλλευση αυτών από την τοπική αυτοδιοίκηση»

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1983(ΦΕΚ 755 Β΄) δημοσιεύεται η σύσταση του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας με ιδρυτικά μέλη τους δήμους Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης Έβρου, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών, Λουτρών Αιδηψού, Ζαχάρως Ηλείας Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας ,Υπάτης Φθιώτιδας και τις κοινότητες Σουρωτής Θεσσαλονίκης, Νέας Απολλώνιας Θεσσαλονίκης, Αγκίστρου Σερρών, Ξινού Νερού Φλώρινας, Τρύφου Αιτ/νιας, Αδάμαντα Μήλου, Λουτρών Υπάτης Φθιώτιδας και Πλατυστόμου Φθιώτιδας.

Σκοπός του Συνδέσμου είναι « η μέριμνα για την αξιοποίηση, εκσυγχρονισμό και γενικά την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των Ιαματικών Πηγών της Χώρας και η εκμετάλλευση αυτών από την τοπική αυτοδιοίκηση».Η χρονική διάρκεια ορίζεται δεκαετής και προσωρινή έδρα τα Καμένα Βούρλα.

Από το καλοκαίρι του 1985 έδρα του Συνδέσμου είναι η Θεσσαλονίκη (ΦΕΚ 468/25-7-1985).

Το 1989(ΦΕΚ54/17-2-1989) ο Σ.Δ.Κ.Ι.Π.Ε θεωρείται «αναπτυξιακός για την εκπόνηση και εκτέλεση προγραμμάτων αναπτυξιακού περιεχομένου».

Το 1992, προκείμενου να παρέχει άρτια τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στα μέλη του, ιδρύει την Ελληνική Θερμαλιστική Εταιρεία(ΕΘΕ) Α.Ε

  1. Ανάπτυξη και διάδοση του Θερμαλισμού και των εφαρμογών του.
  2. Δημιουργία Κέντρων Θερμαλιστικών Σπουδών για την κατάρτιση των νέων στην Υδροθεραπεία –Κλιματοθεραπεία.
  3. Προώθηση της επιστημονικής έρευνας για την προστασία- αξιοποίηση και διαχείριση των γεωθερμικών πόρων της χώρας καθώς και σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου για τα ως άνω.
  4. Παροχή επιστημονικής και νομικής κάλυψης σε θέματα Θερμαλισμού και Γεωθερμίας στα μέλη του Συνδέσμου
  5. Διοργάνωση ημερίδων ανάπτυξης και συνδιασκέψεων για τον θερμαλισμό και συνεργασία με διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς με ανάλογους σκοπούς
  6. Προώθηση και προβολή των στόχων του Συνδέσμου και του Ιαματικού Τουρισμού με την έκδοση φυλλαδίων, εντύπων, βιβλίων κ.λ.π
  7. Δημιουργία παραρτημάτων Θερμαλισμού στις περιφέρειες της χώρας

Το 1995,συμμετέχει στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λουτροπόλεων (European Spas Association) και έκτοτε κατέχει την Β’ Αντιπροεδρία της ESPA.

Σταθμοί στην ιστορία του Συνδέσμου

  • η εκπαίδευση εκατοντάδων επιστημόνων, διαφόρων ειδικοτήτων, στον τομέα της αξιοποίησης των Θερμομεταλλικών Νερών, μέσα από τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΚΤ,ΣΠΑ,FEDER,ADAPT κ.α)εκπονώντας έτσι αναπτυξιακά και ερευνητικά προγράμματα για τα μέλη του, που σκοπό είχαν την κατάθεση μελετών για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και της γεωθερμίας των Θ.Ν σε ξηραντήρια, θερμοκήπια, θέρμανση κτηρίων, ιχθυοκαλλιέργεις, δέσμευση του CO2, στην εμφιάλωση των Φυσικών Μεταλλικών Νερών κ.λ.π.
  • το «1ο Διεθνές Συνέδριο για τα θερμομεταλλικά νερά και την ανάπτυξη των Λουτροπόλεων» (Θεσσαλονίκη, 20-23/10/1985,
  • το «2ο Συνέδριο για τα ΘερομεταλλικάΝερά» - Θεσσαλονίκη- 7-9/10/1988, Σημειώνεται, ότι τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ των δύο συνεδριών ακόμη αποτελούν σημαντική πηγή για τις εργασίες φοιτητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και όσων ασχολούνται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
  • η « Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τον Ελληνικό Ιαματικό Τουρισμό» στο Λουτράκι Κορινθίας και στα Καμένα Βούρλα, 26-29/6/1991.
  • το «1 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υδροθεραπείας» σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι Λαμίας, τον Μάιο του 1998 στη Λαμία,
  • οι ημερίδες ανάπτυξης που συνδιοργανώθηκαν με μέλη του Συνδέσμου και την Ε.Θ.Ε .Α.Ε όπως στη Μυτιλήνη, την Αλεξανδρούπολη, την Λαμία, την Πρέβεζα κ.ά

Σημαντική επιπλέον θεωρείται η συμμετοχή του Συνδέσμου στην επεξεργασία του σχεδίου νόμου για τον Θερμαλισμό και τον Ιαματικό Τουρισμό, καθώς και η συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού.

Από τις διάφορες εκδόσεις του Συνδέσμου, ο Οδηγός των Ιαματικών Πηγών παραμένει περιζήτητος και επειδή κατά γενική ομολογία έχει μοναδική αξία, ο Σύνδεσμος προβαίνει από το 1995 σε συνεχείς και βελτιωμένες επανεκδόσεις του, αποστέλλοντάς τον δωρεάν στις χιλιάδες ενδιαφερόμενους από όλη την ελληνική επικράτεια, την Κύπρο και τον απόδημο ελληνισμό.

Σήμερα, ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας έχει 60 μέλη -59 δήμους και 1 κοινότητα, από όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας και είναι ο μόνος πραγματικά αναπτυξιακός σύνδεσμος με πανελλαδική εμβέλεια.

Ο Σύνδεσμος επαναπροσδιόρισε τη φυσιογνωμία του Ιαματικού Τουρισμού, ο οποίος ήταν παθητικά εγκλωβισμένος για δεκαετίες σε ένα λουτροκεντρικό μοντέλο.

Στη δεκαετία του '90 εισήγαγε την έννοια του «Θερμαλισμού» δίνοντας νέα διάσταση και περιεχόμενο στη χρήση των φυσικών ιαματικών πηγών, προσελκύοντας ανθρώπους κάθε ηλικίας, προστατεύοντας παράλληλα τα οικολογικά, περιβαλλοντικά και ιστορικά χαρακτηριστικά των περιοχών.

Προεδρείο Συνδέσμου

Αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Δήμων & Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν στις 16/4/2011.

Πρόεδρος: Μπουτάρης Ιωάννης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Αντιπρόεδρος: Γαλαμάτης Δημήτριος, Δήμαρχος Βόλβης
Τακτικά Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής: Ζαφειρίου Παναγιώτης, Δημ. Σύμβουλος Λέσβου, Λιάσης Ιωάννης, Πρόεδρος Δ.Σ. Αμυνταίου, Ζάχος Χριστοφής, Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Λέκκας Πέτρο, Δημ. Σύμβουλος Κορινθίων
Αναπληρωματικά Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής: Πασόης Δημήτριος, Δήμαρχος Αλμωπίας, Δαμιανίδης Βασίλειος, Δημ. Σύμβουλος Παγγαίου

Πηγή: Σύνδεσμος Δήμων & Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας