Υποβλήθηκε από news_admin στις Πέμ, 28/11/2013 - 15:43.
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου και διαδραστικού εργαστηρίου που διοργανώθηκε στη Στουτγκάρδη Γερμανίας, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη Καινοτόμων Μεταφορών για την Ευρώπη (TIDE:Transport Innovation Deployment for Europe)» με την παρουσία εκπροσώπων από πενήντα (50) πόλεις είκοσι (20) χωρών της Ευρώπης στο οποίο συμμετείχε ο Δήμος Λαμιέων, με στελέχη του.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, τα στελέχη του Δήμου Λαμιέων:
- Παρουσίασαν τεχνικές, μεθόδους και εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου CitySDK στην θεματική ενότητα «Διαχείριση δικτύου κυκλοφορίας για την υποστήριξη των μετακινήσεων», ανταλλάσσοντας εμπειρίες και πρακτικές με άλλες πόλεις-εταίρους όπως η Μαδρίτη, η Βιέννη, η Λυών, κα.
- Συμμετείχαν στο διαδραστικό εργαστήριο της θεματικής ενότητας «Ηλεκτρική κινητικότητα» στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Βιομηχανικής Μηχανικής Fraunhofer IAO, αποκομίζοντας καλές πρακτικές μετακινήσεων με ηλεκτρικά οχήματα και τεχνολογία ανάπτυξης σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από τις πόλεις εταίρους Βερολίνο, Ρότερνταμ, Όσλο, Τάμπερε, Βαρκελώνη, Ντόρντμουντ, κα.
- Ανέλυσαν τρόπους περαιτέρω συνεργασίας στα πεδία ενδιαφέροντος του Δήμου με άξονα συνεργασίας τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Horizon 2020.
Η αποστολή του προγράμματος TIDE είναι να υποστηρίξει την ευρεία μεταφορά και αφομοίωση δεκαπέντε (15) καινοτόμων ιδεών για την αστική μεταφορά και την κινητικότητα σε όλη την Ευρώπη και να θέσει τις βάσεις για την υιοθέτηση μέτρων στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Οι συμμετέχοντες, εφαρμόζουν μια σειρά από νέες, εφικτές και εύκολα προσβάσιμες λύσεις, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων των αστικών μεταφορών, όπως η ενεργειακή απόδοση, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι δημογραφικές αλλαγές, η ασφάλεια, η ελεύθερη πρόσβαση για όλους και οι νέες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες που διαμορφώνονται, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή οδηγιών για την εξεύρεση οικονομικά αποδοτικών λύσεων (ανάλυση κόστους-οφέλους).
Το έργο επικεντρώνεται σε δεκαπέντε (15) καινοτόμες ιδέες με άξονα πέντε (5) θεματικές ενότητες: μοντέλα χρηματοδότησης και μέτρα τιμολόγησης, μη μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς, διαχείριση δικτύου κυκλοφορίας για την υποστήριξη των ταξιδιωτών, ηλεκτρικά οχήματα και δημόσια μέσα μεταφοράς. Μέσω του έργου στηρίζονται ενεργά, σε 1η φάση, είκοσι (20) Ευρωπαϊκές πόλεις στην ανάπτυξη σεναρίων εφαρμογής, την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων και την παροχή παραδειγμάτων.
Από την πλευρά του Δήμου, με τη συμμετοχή μας στο έργο αποσκοπούμε :
- Στην ενίσχυση της διεθνούς ταυτότητας της περιοχής μέσω της άμεσης συνεργασίας με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις
- Στην ανταλλαγή εμπειριών και μεθοδολογιών στις αστικές μεταφορές
- Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών με χρήση των Τ.Π.Ε.
- Στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από πολίτες και επιχειρήσεις
- Στην ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος ως ζωτικού παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής
Ο Δήμος μας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις καθημερινές τους δραστηριότητες, θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα συμμετοχής του σε δράσεις και πρωτοβουλίες που χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες .
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΔΤ στελέχη του Δήμου Λαμιέων στην Στουτγκάρδη | 400.4 KB |