Λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ

Εκτυπώσιμη μορφή

Δίπλα από το κτίριο που στεγάζει τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου (πρώην Νοσοκομείο Λαμίας) συναντά κανείς το εκκλησάκι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Είναι στο ψηλότερο σημείο του λόφου, που εκτείνεται σε μια έκταση 18,5 στρεμμάτων πευκοδάσους. Ο Δήμος Λαμιέων δρομολογεί ενέργειες ανάπλασης και αναβάθμισης, ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών της πόλης. Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση του έργου, που προκηρύχθηκε το Μάρτιο του 2012, προβλέπεται:

 1. η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του λόφου, που περιβάλλεται από τις οδούς Φλέμινγκ, Τσαλτάκη και παρόδου και συνορεύει νότια με το νέο Δημαρχείο της πόλης,
 2. η ανακατασκευή των πεζοδρομίων των τμημάτων: από την κεντρική είσοδο του νέου Δημαρχείου έως τη Δυτική είσοδο του περιβάλλοντος χώρου του λόφου (με διαπλάτυνσή του από το σημερινό πλάτος κατά 50 εκ.) από τη δυτική είσοδο του περιβάλλοντος χώρου του λόφου και συνέχεια επι της οδού Φλέμινγκ και από τη δυτική είσοδο του περιβάλλοντος χώρου του λόφου έως και την κεντρική είσοδο της Ακαδημίας (συνέχεια της οδού Φλέμινγκ έως την οδό Λαρίσης).

Ενώ γενικότερα προβλέπονται οι παρακάτω εργασίες:

 1. Αποψίλωση και καθαρισμός των μονοπατιών και επιλεγμένων τμημάτων του λόφου.
 2. Αποξήλωση, καθαίρεση, απομάκρυνση όλων των άχρηστων, παλαιών και κατεστραμμένων υλικών, φωτιστικών σωμάτων, ανοδομών – λιθοδομών, μεμονωμένων τμημάτων κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα, παλιά παιχνίδια παιδικής χαράς, ξύλινα και μεταλλικά κουφώματα του υφιστάμενου κτιρίου και όλα τα είδη υγιεινής και πλακίδια των λουτρών του κτιρίου κ.α.
 3. Γενικές εκσκαφές για την εξυγίανση του εδάφους, για τη μόρφωση μονοπατιών, για τη δημιουργία χώρου παιδικής χαράς.
 4. Εκσκαφές για την κατασκευή τοίχων στις εισόδους, βάσεων για τις κατασκευές και την έδραση των παιχνιδιών, για τα δίκτυα κ.λ.π.
 5. Η ανάπλαση της Βόρειας και Δυτικής εισόδου: κατασκευή τοιχίων κεκλιμένων με εγκατάσταση μεταλλικών θυρών, φωτισμός κ.λ.π.
 6. Η δημιουργία νέας μεγάλης παιδικής χαράς και τμημάτων διάσπαρτων στον περιβάλλοντα χώρο: δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα με ελαφριά κλίση, πλαστικό ειδικό δάπεδο ασφαλείας, όργανα – παιχνίδια, φωτισμός, παγκάκια, κιγκλιδώματα προστασίας κ.λ.π.
 7. Ανακαίνιση του κτιρίου
  α) πάνω: καθαρισμός με αμμοβολή των λίθινων όψεων, ανακαίνιση κουφωμάτων (αλουμίνια απομίμηση ξύλου), δάπεδο από γρανιτοπλακάκι, μαρμάρινες μπορντούρες εγκιβωτισμού του γρανιτοπλακιδίου, κατώφλια-περβάζια από μάρμαρο, κιγκλιδώματα πλεχτά των παραθύρων, πέργκολα μεταλλική εκατέρωθεν του κτιρίου, εγκατάσταση παγκακίων από οπλισμένο σκυρόδεμα, φωτισμός, ύδρευση, αποχέτευση κ.λ.π.
  β) κάτω: πλήρης ανακατασκευή των WC με πρόβλεψη και για ΑΜΕΑ, κουφώματα αλουμινίου (απομίμηση ξύλου), νέα επίστρωση των δαπέδων και επένδυση των τοίχων με γρανιτοπλακάκι, νέα πλήρης υδραυλική και ηλεκτρική εγκατάσταση κ.λ.π.
 8. Δημιουργία καθιστικών/εγκατάσταση παγκακίων – θέσεις ξεκούρασης σε σημεία της μεγάλης κεντρικής παιδικής χαράς αλλά και σε επιλεγμένα σημεία του λόφου.
 9. Τοποθετήσεις φωτιστικών σωμάτων.
 10. Φυτεύσεις θάμνων.