Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης

Εκτυπώσιμη μορφή

Τι είναι κομποστοποίηση;

H κομποστοποίηση είναι ένας εύκολος και φυσικός τρόπος μετατροπής των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας και των φυτικών υπολειμμάτων του κήπου σε χρήσιμο λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο και στις γλάστρες σας!

Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης.

Ο βιωσιμότερος τρόπος εναλλακτικής διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων είναι η οικιακή κομποστοποίηση , η μετατροπή δηλαδή των οικιακών οργανικών αποβλήτων σε κομπόστ. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με την χρήση ειδικών κάδων κομποστοποίησης  που παρέχει ο Δήμος μας εντελώς δωρεάν σε δημότες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα  οικιακής κομποστοποίησης.

Γιατί να κάνω κομποστοποίηση;

  1. Εξοικονομεί χρήματα, καθώς σας απαλλάσσει από την ανάγκη αγοράς χημικού εμπορικού λιπάσματος.
  2. Φροντίζει τα φυτά σας, καθώς διατηρεί το χώμα πλούσιο και εύφορο.
  3. Εξοικονομεί νερό, καθώς βοηθά το χώμα να διατηρεί την υγρασία του.
  4. Προστατεύει το περιβάλλον, καθώς ανακυκλώνοντας πολύτιμα οργανικά υλικά μειώνονται οι ποσότητες που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ εξοικονομείται χώρος απόρριψης και μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αέριων ρύπων. Επίσης, μειώνεται η χρήση χημικών λιπασμάτων. 

Χρόνος κομποστοποίησης.

Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την κομποστοποίηση των οργανικών υλικών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Παρέχοντας στον κάδο ιδανικές αναλογίες <<καφέ / πράσινο>> υλικών και υγρασίας θα παραλαμβάνετε τελικό κομπόστ σε περίπου 6 μήνες αν ανακατεύετε το σωρό σας κάθε 7 μέρες ενώ χωρίς καθόλου ανακάτεμα θα χρειαστούν περίπου 19 μήνες.

Χρήσεις του κομπόστ.

  • Προσθέστε το στον κήπο ή τις γλάστρες και αναμίξτε το με το χώμα. Η καλύτερη εποχή για αυτή τη δουλειά είναι η άνοιξη  ή το καλοκαίρι. Το κομπόστ είναι πολύ καλός ρυθμιστής  pH του χώματος.
  • Βάλτε το κομπόστ γύρω από την βάση των φυτών και των δέντρων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους. Τα θρεπτικά συστατικά θα μεταφερθούν από το κομπόστ στο χώμα και τις ρίζες των φυτών.
  • Πασπαλίστε το γρασίδι σας με κομπόστ, θα ενσωματωθεί μόνο του στο χώμα.

Που μπορείτε να βρείτε κάδο κομποστοποίησης.

Η οικιακή κομποστοποίηση είναι εφικτή και εύκολη για τον καθένα .Ο Δήμος Λαμιέων σας παρέχει δωρεάν τον κάδο κομποστοποίησης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.
Δέσποινα Τσαδήμα τηλ. 2231022314.